Odrůda Rulandské šedé / Pinot gris


Rulandské šedé vzniklo pravděpodobně jako pupenová mutace Rulandského modrého. Je členem skupiny burgundských odrůd. Pravděpodobně má původ v Burgundsku, odkud ho do střední Evropy dovezl císař Karel IV.. Kupec Johann Seger Ruland ze Speyeru v Německu dal podnět k jeho rozšíření v roce 1711. Odsud také pochází jeho jméno – Rulandské. Ve střední Evropě byla odrůda sporadicky přítomná již v 15. století, ale trvalé výsadby jsou doloženy až od roku 1910. Ve Francii je Rulandské šedé pěstováno na ploše přibližně 900 hektarů. Další pěstovatelé zahrnují již zmíněnou Českou republiku, Rakousko, Švýcarsko, Maďarsko a Slovensko.

Ampelografická charakteristika

Vrchol výhonku mladé rostliny je hustě pokrytý plstí. List je střední velikosti, okrouhlý, širší než delší, s puchýřnatým a vlnitým povrchem listové části. Čepel listu je mírně třílaločnatá s mělkými postranními výkroji. Řapíkový výkroj je otevřený ve tvaru písmene V. Hrozen je malý, ve tvaru válce kuželovitého tvaru, s malým křidélkem u základu třapiny. Rozložení bobulí na hroznu je husté. Bobule je malá, kulatá, šedavě červená až šedomodročervená. V ročních obdobích s velmi silným slunečním zářením je barva slupky téměř modrá. Slupka je středně tuhá. Jednoleté dřevo je hnědé, čárkované a tečkované.

Fenologická charakteristika

Odrůda začíná růst středně raně, ve druhé polovině dubna. Kvete v první dekádě června. Dozrávání bobulí začíná v první dekádě srpna. Rulandské šedé je zralé koncem září až v první polovině října.

Požadavky na stanoviště

Rulandské šedé vyžaduje mírné až vysoké požadavky na polohu. Jeho nároky však nejsou tak vysoké jako u Rulandského bílého a Ryzlinku rýnského, protože hrozny dozrávají dříve. Ideální jsou teplé jižní a jihozápadní svahy nebo terasy. Pěstování Rulandského šedého na terasách bylo v minulosti časté. V optimálním mesoklimatu je možné je pěstovat prakticky všude ve vinařských oblastech České republiky.

Rulandské šedé upřednostňuje hluboké a výživné půdy. Velmi vhodné jsou hlinité půdy, které podporují tvorbu většího množství extraktivních látek. Dobře snáší i vyšší obsah aktivního vápna v půdě. Na sprašových půdách, dobře zásobených vláhou, je možnost pozdních sběrů. Nejsou vhodné kamenité a písčité půdy. Na lehkých půdách mívá víno barvu do růžova a bývá fádní.

Odolnost proti biotickým a abiotickým faktorům

Rulandské šedé je relativně odolné vůči zimnímu chladu, avšak může být více náchylné k jarním mrazům. Jeho schopnost odolávat houbovým nemocem je střední. Odrůda je středně až dobře odolná vůči plísni révy, ale může být poněkud více náchylná k napadení padlím révy. Musíme tedy věnovat dostatečnou pozornost ochraně proti těmto nemocem.

Rulandské šedé má střední až nízkou odolnost vůči šedé hnilobě révy. V deštivých letech, během období po začátku zrání bobulí, může dojít k výraznému napadení hroznů. Naopak, v suchých a teplých podzimech a při dobře se akumulujících cukrech u Rulandského šedého se může objevit ušlechtilá forma šedé hniloby. U neklonovaného materiálu se často může vyskytnout sprchávání květenství.

Pěstitelské vlastnosti

V lokalitách s velmi dobrou kvalitou půdy může být doporučeno zatížení 8-10 oček na m2, v oblastech s méně kvalitními podmínkami by zatížení mělo být 6-8 oček na m2. O zatížení může rozhodovat také plodnost výsadbového materiálu, čili určitého klonu.

Tuto odrůdu je možné pěstovat na středním a vysokém vedení s řezem na tažně. Ve vinicích ji můžete často vidět také na jednoduché zácloně nebo na Vertiku, kde byla v určitém období často pěstována.

Rulandské šedé obvykle nevyžaduje regulaci počtu hroznů během vegetace. Obvykle je dostačující regulace počtu hroznů během zimního řezu.

Během zelených prací se soustředíme především na odstraňování zálistků v oblasti hroznů. Toto umožňuje lepší provzdušnění keře a může posloužit jako nepřímá ochrana proti padlí révy a šedé hnilobě. Při možném odlistování musíme mít na paměti, že sluneční světlo zvyšuje množství barviv v bobulích a hrozny mohou být při sklizni téměř modré. Musíme tedy brát v úvahu tuto skutečnost při zpracování hroznů. Odlisťujeme tedy spíše jednotlivé listy na keřích s silně zastíněnou zónou hroznů.

Podnož Kober 5 BB by měla být používána pouze u klonového materiálu, u kterého je menší riziko sprchávání. Na půdách bohatých na živiny může být rovněž doporučena podnož Kober 125 AA. Tato podnož je doporučována kvůli svému pozitivnímu vlivu na kvalitu hroznů. V ostatních případech a na půdách s dobrou živinovou hodnotou jsou vhodné podnože SO 4 a Teleki 5C.

Rulandské šedé má vynikající schopnost akumulovat cukry. Hrozny tedy sklízíme na základě rovnováhy mezi cukernatostí, obsahem kyselin a hlavně potenciálním napadením hnilobami.

Enologické vlastnosti

Rulandské šedé může být zpracováváno na kvalitní vína, což se často děje v konkrétních ročnících nebo na vinicích, kde se hniloby na hroznech neprojevují negativně.

Rulandské šedé je ale primárně vhodné pro výrobu přívlastkových vín. Techniku zpracování hroznů musíme upravit podle odstínu slupky. V případě slupek, které mohou extrahovat větší množství barviv a způsobit růžové zbarvení vína, volíme velmi jemné lisování hroznů. Doporučuje se také lisování celých hroznů, při kterém zůstávají slupky nedotčené a uvolňují méně barviv.

Cílem technologie je vyrábět bohatá, extraktivní vína a podle toho také upravujeme proces odkalování moštů. Nejsou vhodné ostré odkalovací postupy, jelikož vína pak často bývají slabá a bez plné chuti. Také vybereme vhodný kmen kvasinek, který nám zajistí vývoj čistého aromatického profilu vína a zachování jeho chuťové plnosti. Ideální teplota pro kvašení je mezi 18-22 °C.

Mošty z odrůdy Rulandské šedé mají často velmi vysoký obsah cukru. Při zpracování těchto hroznů je nutné myslet na harmonizaci vína, kyselin a zbytkového cukru, který zdůrazní chuťový vjem. Samozřejmě je nezbytné, aby vinaři měli k dispozici potřebné vybavení pro takovou úpravu.

Využití odrůdy a kvalita vína

Rulandské šedé může být použito pro výrobu jakostních vín. Nicméně, častěji se tato odrůda používá k výrobě přívlastkových vín ve všech jejich variantách. Víno je velmi vhodné pro dlouhodobé skladování.

Odrůda Rulandské šedé si v poslední době získává stále více fanoušků a stává se velmi důležitým zástupcem přívlastkových vín jak v Čechách, tak na Moravě. Tento fakt je třeba využít z marketingového hlediska.

Rulandské šedé je charakterizováno svou chuťovou bohatostí a extraktivností. Víno má výrazné ovocně-květinové aroma doplněné typickými chlebovými tóny, což umocňuje chuťový zážitek z vína. Ve vyšších kategoriích je vhodný malý zbytek cukru, který podpoří chuťový zážitek.

Bílá vína

Odrůdy bílých vín

0 0 votes
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za váš názor, napište komentář.x