Recepty
Víno a jídlo
I když se říká, že Češi jsou národem pivařů, ne ke každému pokrmu se pivo hodí. Pokud se chcete před svou návštěvou blýsknout, dejte si záležet na tom, jaký nápoj jim k jídlu naservírujete. Víno totiž podtrhuje a rozehrává chutě a vůně jídla.
Kolem párování vín a jídla koluje spoustu mýtů. V počátcích nebylo v párování vína s jídlem nic složitého. Lidé se řídili prostým heslem, zda jim daná kombinace chutná nebo ne. S postupem času vzniklo ale mnoho návodů a rad, jak ideálně kombinovat víno s jídlem. My jsme si pro vás připravili pár základních tipů.
- Podzimní a plná zimní jídla doplníme ideálně podobně hutnými víny. Z bílých vín například Chardonnay a u červených zvolíme robustnější a kořenitá vína jako Cabernet Sauvignon
- Lehká letní jídla (saláty, ryby či těstoviny) potřebují naopak doplnit svěžími ovocnými víny. Ideální kombinace Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Pinot Grigio nebo Sauvignon Blanc
- Slaná a tučná jídla potřebují svěží víno s dobrou kyselinkou nebo plnější červené s vyššími taniny
- Vepřové maso si skvěle rozumí se středně plným červeným vínem např. Tempranillo
- Zvěřina a hovězí maso si zaslouží plná a kořenitá vína jako Cabernet Sauvignon či vyzrálé červené z oblasti Bordeaux
- Naopak drůbež si žádá lehčích odrůd červeného vína např. Pinot Noir nebo z bílých Chardonnay
- Asijská, sladkokyselá a kořeněná jídla si žádají výrazná aromatická vína jako Ryzlink rýnský, Muškát, Tramín nebo Merlot.
- Bělomasé ryby – preferují spíše snoubení s bílými a šumivými víny naopak tmavšímu masu (tuňák) bude více sedět spíše ovocný tón např odrůdy Merlot nebo růžové víno
Aby jste předešli tomu, že jídlo bude soupeřit o vaši chuť a čich…je nejjednodušší a nejdůležitější radou to, že by jste měli párovat jídla a vína podobného charakteru.
Věříme, že pár našich rad vám vneslo trochu světla do toho, jak správně párovat víno s jídlem. Důležité je hlavně to, aby vám víno přinášelo radost…a v kombinaci s dobrým jídlem je to potom bonus.
Tak vybírejte, párujte a kombinujte!