Recepty

Víno a jídlo

I když se říká, že Češi jsou národem pivařů, ne ke každému pokrmu se pivo hodí. Pokud se chcete před svou návštěvou blýsknout, dejte si záležet na tom, jaký nápoj jim k jídlu naservírujete. Víno totiž podtrhuje a rozehrává chutě a vůně jídla.

Kolem párování vín a jídla koluje spoustu mýtů. V počátcích nebylo v párování vína s jídlem nic složitého. Lidé se řídili prostým heslem, zda jim daná kombinace chutná nebo ne. S postupem času vzniklo ale mnoho návodů a rad, jak ideálně kombinovat víno s jídlem. My jsme si pro vás připravili pár základních tipů.

  1. Podzimní a plná zimní jídla doplníme ideálně podobně hutnými víny. Z bílých vín například Chardonnay a u červených zvolíme robustnější a kořenitá vína jako Cabernet Sauvignon
  2. Lehká letní jídla (saláty, ryby či těstoviny) potřebují naopak doplnit svěžími ovocnými víny. Ideální kombinace Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Pinot Grigio nebo Sauvignon Blanc
  3. Slaná a tučná jídla potřebují svěží víno s dobrou kyselinkou nebo plnější červené s vyššími taniny
  4. Vepřové maso si skvěle rozumí se středně plným červeným vínem např. Tempranillo
  5. Zvěřina a hovězí maso si zaslouží plná a kořenitá vína jako Cabernet Sauvignon či vyzrálé červené z oblasti Bordeaux
  6. Naopak drůbež si žádá lehčích odrůd červeného vína např. Pinot Noir nebo z bílých Chardonnay
  7. Asijská, sladkokyselá a kořeněná jídla si žádají výrazná aromatická vína jako Ryzlink rýnský, Muškát, Tramín nebo Merlot.
  8. Bělomasé ryby – preferují spíše snoubení s bílými a šumivými víny naopak tmavšímu masu (tuňák) bude více sedět spíše ovocný tón např odrůdy Merlot nebo růžové víno

Aby jste předešli tomu, že jídlo bude soupeřit o vaši chuť a čich…je nejjednodušší a nejdůležitější radou to, že by jste měli párovat jídla a vína podobného charakteru.

Věříme, že pár našich rad vám vneslo trochu světla do toho, jak správně párovat víno s jídlem. Důležité je hlavně to, aby vám víno přinášelo radost…a v kombinaci s dobrým jídlem je to potom bonus.

Tak vybírejte, párujte a kombinujte!