Dušené hovězí na červeném víně s knedlíkem

Dušené hovězí je přesně to z jídel, které přichází na řadu v časech přicházejícího podzimu. Kouzlo tohoto receptu spočívá v tom, že zpravidla stačí naskládat všechny suroviny do jednoho hrnce, přiklopit a zhruba za dvě hodinky můžeme servírovat.

4 porce – příprava do dvou hodin

Budeme potřebovat:

Na maso:

  • 1 kg hovězího masa na dušení (kýta, roštěnec, plec, krk, kližka)
  • 60 ml olivový olej
  • 350gpancetty
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks mrkve
  • 2 ks řapíkatého celeru
  • 12 ks malé cibulky
  • 1 plechovka (400g) konzervovaných rajčat
  • 2 ks bobkového listu
  • 500 ml suchého červeného vína

Na knedlíky:

  • 150 g hl. mouky
  • 1 lžíce + na posypání hladkolisté petržele (nasekané)
  • Špetka soli
  • 70 g studeného másla

Postup:

  1. Maso si odblaníme a nakrájíme na kostičky. Ve velkém hrnci se silným dnem si na střední teplotě rozehřejeme olivový olej.  Mezitím si nakrájíme pancettu na kostičky a na oleji opékáme zhruba 2 minuty (až zezlátne a bude křupavá).  Poté ji vyjmeme děrovanou naběračkou.
  2. Zvýšíme teplotu a po dávkách orestujeme všechno maso dohněda. Česnek si nakrájíme nadrobno, mrkev na kousky, celer na plátky. Cibulky si oloupeme. K masu vsypeme panchettu, česnek, mrkev, celer, cibulky, pokrájená rajčata a bobkové listy. Na závěr přilijeme víno. Promícháme, zakryjeme poklicí, stáhneme teplotu a necháme mírně probublávat zhruba 1 hodinu.
  3. Mezitím si připravíme knedlíky. V míse smícháme mouku, petrželku a sůl. Máslo si nakrájíme do mísy na kostičky a ručně zapracujeme, až nám směs začne připomínat drobenku. Přidáme 1 lžíci studené vody a vypracujeme těsto. Rukama se ho dotýkáme už co nejméně, aby nám neřídlo. Rozdělíme si ho na osm dílů a vytvarujeme z každého malou kuličku.
  4. Po hodině dušení masa vložíme knedlíky do kastrolu a znovu ho přikryjeme pokličkou. Takto vaříme na mírném stupni dalších 25 minut.

Podáváme posypané nasekanou petrželkou a se sklenkou dobrého červeného vína.

Další recepty s vínem