Dušené hovězí je přesně to z jídel, které přichází na řadu v časech přicházejícího podzimu. Kouzlo tohoto receptu spočívá v tom, že zpravidla stačí naskládat všechny suroviny do jednoho hrnce, přiklopit a zhruba za dvě hodinky můžeme servírovat.
4 porce – příprava do dvou hodin
Budeme potřebovat:
Na maso:
- 1 kg hovězího masa na dušení (kýta, roštěnec, plec, krk, kližka)
- 60 ml olivový olej
- 350gpancetty
- 2 stroužky česneku
- 1 ks mrkve
- 2 ks řapíkatého celeru
- 12 ks malé cibulky
- 1 plechovka (400g) konzervovaných rajčat
- 2 ks bobkového listu
- 500 ml suchého červeného vína
Na knedlíky:
- 150 g hl. mouky
- 1 lžíce + na posypání hladkolisté petržele (nasekané)
- Špetka soli
- 70 g studeného másla
Postup:
- Maso si odblaníme a nakrájíme na kostičky. Ve velkém hrnci se silným dnem si na střední teplotě rozehřejeme olivový olej. Mezitím si nakrájíme pancettu na kostičky a na oleji opékáme zhruba 2 minuty (až zezlátne a bude křupavá). Poté ji vyjmeme děrovanou naběračkou.
- Zvýšíme teplotu a po dávkách orestujeme všechno maso dohněda. Česnek si nakrájíme nadrobno, mrkev na kousky, celer na plátky. Cibulky si oloupeme. K masu vsypeme panchettu, česnek, mrkev, celer, cibulky, pokrájená rajčata a bobkové listy. Na závěr přilijeme víno. Promícháme, zakryjeme poklicí, stáhneme teplotu a necháme mírně probublávat zhruba 1 hodinu.
- Mezitím si připravíme knedlíky. V míse smícháme mouku, petrželku a sůl. Máslo si nakrájíme do mísy na kostičky a ručně zapracujeme, až nám směs začne připomínat drobenku. Přidáme 1 lžíci studené vody a vypracujeme těsto. Rukama se ho dotýkáme už co nejméně, aby nám neřídlo. Rozdělíme si ho na osm dílů a vytvarujeme z každého malou kuličku.
- Po hodině dušení masa vložíme knedlíky do kastrolu a znovu ho přikryjeme pokličkou. Takto vaříme na mírném stupni dalších 25 minut.
Podáváme posypané nasekanou petrželkou a se sklenkou dobrého červeného vína.