Růžová vína

Růžové víno, tedy rosé, má své kořeny již od od zakladatele lékařské vědy Hippokrata žijícího zhruba v roce 400 př. n. l. Můžeme   polemizovat, zda se toto víno vyrábělo jako léčivo, nebo se stalo náhodným výrobkem. V té době se pilo ředěné s vodou.

Říká se, že růžové víno začíná svůj život jako červené a žije dál jako bílé. A to díky způsobu výroby. Ale není tomu tak. 

Podává se nejčastěji chlazené na 12 stupňů a pije se mladé. Chlubí se škálou svých odstínů a chuťových variant. To vše ale závisí na odrůdě či vyzráním hroznů. Ve středověku ve Francii vznikl název Claret, což bylo víno světlejší barvy než červené.

V současné době existuje spoustu odstínů, od světle růžovou, přes měděnou nebo meruňkovou až po načervenalou. Barva vína by   neměla být nahnědlá, jelikož to značí špatnou kvalitu vína. Podle množství cukru ve víně je možné si vybrat mezi suchým, polosladkým a   polosuchým vínem. Suché víno 

Jak se vyrábí rosé?

K výrobě vína rosé, se používají hrozny modrých odrůd. Po sklizni hroznů vinaři oddělí bobule od třapin, tím získají rmut. Zde je postup stejný, jako u bílého či červeného vína. Další postup je odlišný, pro růžová vína se hned rmut nelisuje. Následuje krátké naležení rmutu, bývá to více než 4 hodiny a méně až 6 hodin. Je potřebné, aby se ze slupek bobulí uvolnilo červené barvivo. Krátkým uležením vznikne charakteristické zbarvení. Nesmí být dlouho odstáté, jinak místo růžového vína vznikne červené. Po pár hodinách se rmut vylisuje a tím se získá mošt. Mošt se nechá odkalit, zkvasit a vyškolit. Čím více se víno déle nakváší společně se slupkami, tím je barva intenzivnější. Růžové víno nezraje moc dlouho, tudíž se nehodí pro uskladnění. Dozrává v barikových sudech. 

Druhy růžového vína

Mezi nejznámější odrůdy patří: 

  • Merlot – tradiční, pozdní odrůda pocházející z Francie. Barva je tmavě rubínová s chutí kompotového ovoce a vůní po lesních plodech.
    Vína této odrůdy:
    Guado all Tasso Scalbrone (víno růžové, suché)
    Pavelka ONA Rosé cuveé (jakostní víno růžové, polosuché)
  • Svatovařinecké – nejrozšířenější a nejpěstovanějí modrá odrůda. Barva je růžová s jahodovým odstínem s chutí po lesních plodech a vůní peckového ovoce.
    Víno této odrůdy:
    Hacaj Vintage Svatovavřinecké Rosé (šumivé víno, sekt)
  • Frankovka – stará odrůda, pocházející z Rakouska. Barva je sytě rubínová s chutí přezrálých lesních plodů a vůní švestek. 
    Vína této odrůdy:
    Frtus Winery Frankovka Modrá Rosé (jakostní víno růžové, polosuché)
    Ostrožovič Frankovka modrá Rosé (jakostní víno růžové, polosladké) 
  • Cabernet Sauvignon – řadí se mezi 4 celosvětově nejoblíbenější modré odrůdy, u nás se pěstuje výhradně na Moravě. Barva je černofialová, s vůní po květinách a ovocích a s chutí po bílém rybízu. 
    Vína této odrůdy:
    Veelker Tři růže (jakostní víno růžové, polosuhé)
    Golguz Cabernet Sauvignon Rosé (víno s přívlastkem – kabinetní růžové – polosuché) 
  • Zweigeltrebe – stará odrůda pocházející z Rakouska. Barva je granátová s chutí rozdílné plnosti (ostružiny, višně), vůně je po bobulovém ovoci. 
    Vína této odrůdy: 
    Winzer Krems Rosé Zweigeltrebe (víno růžové, suché)
    Karpatská Perla Zweigeltrebe (víno s přívlastkem – ledové víno růžové – sladké)