Vinařská encyklopedie

B

D

  • Domácí vinotéka
  • Dekantace vína
    Dekantace vína představuje proces, v němž vinaři odstraňují kal nebo krystalky na dně lahví vína. Usazeninu tvoří zpravidla vysrážené barvy a tanin. Při dekantaci se přelévá víno z lahve do karafy, pričemž se nevylévá všechno víno, ale trochu se v lahvi nechá.

F

  • Fortifikované víno

L

N

P

R

S

  • Sangria
    Sangria či sangría je osvěžující lehký alkoholický nápoj typický pro Pyrenejský poloostrov. Vyrábí se obvykle z červeného vína, ovocné drti, sladidla a malého množství brandy, směs se pak nechá v chladu odstát. Název je odvozen od termínu pro krev, kvůli sytě červené barvě sangrie.
  • Slámové víno
  • Svařené víno
  • Svatomartinské víno