Ledové víno vytváří člověk ve spolupráci s přírodou

Ledové víno ocení všichni milovníci sladkých vín. S běžnou nabídkou sladkých vín však víno ledové nelze vůbec srovnávat. Ledové víno má mnohem vyšší cenu a jeho výroba je natolik specifická, že jej od ostatních vín ve velkém odlišuje. Ledové víno je velmi aromatické a mezi ostatními víny zkrátka vyniká. Na chuti všech vín se podepisují přírodní jevy. U ledového vína tohle platí dvojnásob – potřeba je nejen sluníčko, nýbrž i mrazy. 

Historie ledového vína

Historie ledového vína sahá až k roku 1794, kdy se o něm začaly objevovat první zmínky. Je zajímavé, že vůbec první ledové víno vzniklo nejspíš úplně náhodou. Tehdy se územím dnešního Německa prohnaly nečekané mrazy, které způsobily, že trsy hroznového vína, které měly do běžné sklizně ještě čas, zmrzly. Výsledek této na první pohled nevydařené sklizně byl nečekaně lahodný, a proto se výroba ledového vína na začátku 20. století rozšířila i do dalších hlavně severských zemí. Víte, že mezi hlavní producenty ledového vína patří Kanada? Ve velkém však ledové víno vyrábí také Německo, Švýcarsko, Slovinsko nebo Rakousko.

Specifika výroby ledového vína

Za vysokou cenou ledového vína hledejte kromě jiných faktorů také velmi specifickou  výrobu. Se sklizní hroznů pro ledové víno se čeká na mrazivé dny. Teplota musí klesnout minimálně na -7 °C a musí takhle vydržet po celou dobu sklizně. Zmrzlé hroznové víno nesmí během sklizně roztát, a proto se musí sklízet velmi rychle. Proces lisování zmrzlých hroznů musí také začít neprodleně. Tajemstvím hroznů pro výrobu ledového vína je totiž to, že voda v hroznech je zmrzlá, zatímco samotná sladká šťáva hroznů ne. Když se tedy hrozny začnou lisovat, vylisuje se pouze cenný mošt, zatímco ledové krystalky vody zůstávají v lisu. Cukernatost hroznů musí dosahovat minimálně 27 stupňů, čehož v případě ledového vína není problém dosáhnout. 

Vylisovaný mošt je nejen velmi sladký, ale také hustý a jeho kvašení je pomalé a zabere u výroby ledového vína další čas navíc. K výrobě ledového vína se používají pozdní odrůdy vína.  

Co formuje vysokou cenu ledového vína?

Za ledové víno si určitě připlatíte a domů si ho přinesete ne v sedmičkových ani v půllitrových láhvích – u ledového vína vám musí stačit láhev 0,2 l nebo 0,375 l. Ledové víno je sice velmi chutné a má nízký obsah alkoholu (8 – 9 %) ovšem kvůli vysokému obsahu cukru se nepije po litrech, protože by vás z něj bolela hlava. Co tedy formuje jeho vysokou cenu? Je to zejména:

  • komplikované udržení hroznů na vinici do prvních mrazů (hrozny ohrožují plísně, ptactvo a případní zloději),
  • nízká výtěžnost hroznů (mluví se o pouze 20% výtěžnosti, nízká výtěžnost je způsobena tím, že se z hroznů využívá  pouze šťáva a ne voda),
  • specifická a náročná výroba.

Výroba ledového vína je pro vinaře velmi riziková 

Pustit se do výroby ledového vína není jen tak. Své o tom ví vinaři, kteří se výrobou ledového vína zabývají. I přesto, že se pro ledové víno používají pozdní odrůdy vína, které jsou méně náchylnější na plísně a choroby, riziko napadení plísní zde pořád hrozí. Není lehké udržet trsy hroznového vína v dobré kvalitě na vinici až do příchodu prvních mrazů. Hrozny ohrožují ptáci i zloději. Vinaři mrazy vyhlížejí opravdu ostražitě, protože až mrazy udeří, je potřeba začít jednat opravdu rychle. 

K jakým pokrmům se ledové víno hodí?

Pochutnat si můžete na výrazném aroma bílého, červeného i růžového ledového vína. Ledové víno se skvěle hodí ke sladkým dezertům. Mohlo by se zdát, že jeho sladká chuť bude ke sladkému dezertu a k ovoci  až příliš, opak je však pravdou. Také se hodí k sýrům a husím játrům. Ledové víno si vždy před konzumací vychlaďte na 9 až 11 °C.