Vína s označením frizzante ocení zejména příznivci vín šumivých. Jedná se o kategorii vín mající svůj původ v Itálii, kde se tento druh vína stal již v minulosti velmi populárním, a postupně se pak své oblibě začal těšit prakticky po celém světě.
Termín „frizzante“ bychom do češtiny mohli přeložit jako „jemné perlivé“. Dříve byla technologie přípravy tohoto typu vína našim vinařům prakticky cizí, a pojmenování vína frizzante se tak vztahovalo spíše na zahraniční značky typu Prosecco. V poslední době se však i čeští a moravští producenti vín snaží tuto technologii zavést i na tuzemský trh.
V principu je příprava frizzante sektů poměrně jednoduchá. Jedná se totiž o vína, která jsou ponechány působení druhotného kvašení, díky kterému vzniká právě vyšší podíl oxidu uhličitého. Ten pak ve formě malých bublinek vytváří kýžený šumivý efekt. Délka celého procesu kvašení pak udává celkovou kvalitu vína – čím déle necháme nápoj kvasit, tím lépe se oxid uhličitý v nápoji rozpustí, a udrží tak bublinky ve víně mnohem déle.
Přípravy vín frizzante se pak dá tzv. Charmatovou metodou. Ta je ve srovnání s tradiční (také označovanou jako šampaňská) metodou mnohem jednodušší a rychlejší. Hlavním rozdílem je samotný proces druhotného kvašení, který na rozdíl od toho, aby probíhal až v jednotlivých lahvích, lze provést již před vlastním stáčením, a to ve speciálních nerezových tancích. Víno frizzante se tak připravuje ve větším objemu, díky čemuž je příprava efektivnější a z pohledu počtu stočených lahví také výnosnější.
Sekty frizzante jsou pak typické svou jemnou, ovocnou vůní a uvítáte je zejména v horkých letních dnech, kdy přináší velmi příjemné osvěžení. Výhodou je také nižší obsah alkoholu, takže pokud hledáte lehký a nenáročný nápoj, který vám dopřeje chuťový požitek obdobný jako sklenka klasického vína, frizzante je stvořeno právě pro vás.