Odrůdy červených vín

Červené víno ozdobí váš stůl během všech příležitostí

Červená vína patří k oblíbeným doplňkům všedního i svátečního stolu. Vyrábí se z modrých hroznů vinné révy. Typický je pro ně nízký obsah zbytkového cukru.

Každá oblast má svá typická vína, která ji charakterizují. A velmi dobře se víno červenému daří také v tuzemsku. K nejoblíbenějším moravským odrůdám patří například Svatovavřinecké. K dalším oblíbeným druhům vína se řadí mimo jiné i Frankovka nebo Rulandské modré.

Ve srovnání s bílým vínem je to červené chuťově výraznější, ale také silnější. Má i vyšší obsah tříslovin. Rodina červených vín nicméně obecně zastupuje množství vín různých chutí, aromat, stylů, ale dokonce i barev.

Pojem „červené víno“ je ovšem veskrze obecný, barva se ve skutečnosti může pohybovat od intenzivně fialové, která je typická pro vína mladá, přes cihlově červenou charakteristickou pro vína zralá až po hnědý odstín, kterým se vyznačují vína starší.

Vychutnejte si červené víno jako profesionál

Červená vína zahrnují ty nejslavnější špičkové produkty určené pro opravdové znalce. Nemusíte však být profesionální someliér, abyste si jej dokázali vychutnat.

Stačí dodržet několik málo zásad pro podávání vína. V první řadě tak dbejte na to, že se aroma červeného vína nejlépe rozvine na vzduchu. Proto se podává ve velkých sklenicích. Klíčová je pro chuť i vůni též teplota. Ta by se u lehčích vín neměla pohybovat výše než kolem 12–15 °C. Těžší vína vyžadují přibližně 15–18 °C.

Víno lze podávat k červenému masu, červené se hodí i k sýrům s modrou plísní. Existuje tedy mnoho příležitostí, k nimž si můžete tento lahodný nápoj dopřát. Činit tak můžete s mírou pravidelně.

Červené víno má totiž i významně pozitivní vliv na lidské zdraví. Přičítán je obsahu resveratrolu, což je přírodní antioxidant, který má údajně schopnost oddálit stárnutí a dokonce prodloužit lidský život. Tato látka se vyskytuje v některých rostlinách, mimo jiné právě i v modrých hroznech.