Zweigeltrebe – víno pocházející od našich jižních sousedů, jež si získalo popularitu i u nás

Zweigeltrebe

Zweigeltrebe je původem rakouská moštová odrůda vinné révy, která je hojně využívána k výrobě červených vín, z této odrůdy se však častokráte vyrábějí i vína růžová (rosé). Na našem území je známa spíše pod lidovým názvem Zweigelt.

Charakteristika 

Vína vyrobená z této odrůdy, jež jsou mimo jiné vhodná ke střednědobé archivaci, jsou typická svou výrazně tmavou granátovou barvou, díky níž jsou téměř nezaměnitelná. Ve vůni pak převládá ovocitá složka, zřetelná je především vůně višní, případně jim příbuzného bobulového ovoce.

V chuti vín ze Zweigeltrebe, která se dá plošně označit jakožto kořenitá, nalezneme tóny peckového (višně, švestky) či lesního (ostružiny) ovoce. U vyzrálejších vín jsou rovněž patrné výrazné stopy černého koření.

Historie 

Tato středně pozdní modrá odrůda patří mezi relativně nové odrůdy, vyšlechtěna byla totiž až na začátku minulého století, konkrétně roku 1922. O její vyšlechtění, křížením odrůd Svatovavřinecké a Frankovka, se postaral Fritz Zweigelt, po němž je patrně i pojmenovaná. Její následné zpropagování a rozšíření do okolních částí Evropy má na svědomí světoznámý vinař Dr. Lenz Moser.

Do Československa, především tedy na Moravu, se Zweigeltrebe dostalo v druhé polovině 60. let. V roce 1980 pak bylo oficiálně zaneseno do Státní odrůdové knihy České republiky. Bez povšimnutí by neměla zůstat ani zajímavost, že od té doby bylo na našem území vypěstováno pět klonů této odrůdy.

Servírování

Vína vyrobená ze Zweigeltrebe je doporučováno servírovat zejména k masitým pokrmům a vydatným sýrům, vůbec nejvíce jsou pak vhodná ke kořeněnému masu, zvěřině a biftekům. Jejich chuť rovněž skvěle vynikne i v kombinaci s těstovinami.

Mezi nejoblíbenější pokrmy, k nimž se perfektně hodí vína vyrobená z této odrůdy, se řadí kančí roláda s bylinkami a pancettou, pečené kuře se žampiony a marsalou či například hovězí v karamelo-švestkové omáčce.

Rozšíření a výroba

Jak již bylo zmiňováno, tak Zweigeltrebe pochází z Rakouska, tam se rovněž v současnosti pěstuje v nejhojnější míře (6 535 ha), především tedy ve vinařských regionech Neusiedlersee a Dolní Rakousko. Celkem je tato odrůda pěstována na přibližně 15 % z celkové plochy rakouských vinic. Dále se ve větší míře pěstuje pouze už jen v Německu a v ČR, kde je nejvíce rozšířenou na Mostecku, Brněnsku, Strážnicku a Mutěnicku.

Specifikum výroby vín ze Zweigeltrebe tkví již v samotném pěstování vinné révy, při němž je nutno pravidelně omezovat (pomocí vhodného řezu a probírkou) počet hroznů nacházejících se na jednom keři. Jinak vše probíhá dle tradičních metod a postupů výroby červených a růžových vín, přičemž u jakostních vín se využívá delší macerace při teplotách nad 25 °C.