Sevar

Odrůda vznikla křížením mateřské rostliny SEYVE VILLARD 12/58 F1 s otcovskou odrůdou SVATOVAVŘINECKÉ 116/55 F1. Toto hybridní křížení provedl už v roce 1964 šlechtitel ing. Václav Křivánek, který tehdy chtěl vyšlechtit odrůdu se zvýšenou odolností proti houbovým chorobám a mrazu, což je trendem a snahou šlechtitelů do dnešních dnů. Staniční předzkoušky proběhly v letech 1982-1984 v trati zvané „Meteorka“ v Polešovicích, kde byly révové sazenice vysazeny v roce 1974 ve sponu 1,8 m x 1 m. V tříletém zkušebním cyklu byl sledován výnos, který činil v průměru 17,36 t/ha, cukernatost s průměrem 16,63 st.NM a kyseliny s průměrem 9,03 g/l.

Charakteristika odrůdy: 

Díky svému původu je charakter vína podobný odrůdám Neronet nebo ukrajinskému Alibernetu. Sevar ale jinak do cabernetové rodiny nepatří.

Sevar je atypická odrůda s atypickými vlastnostmi. Ve víně se projevují vůně a chuť lesních jahod, ostružin (divokost maďarského rodiče je znát). Aby šlo z hroznů Sevaru udělat dobré víno, musí hrozny dozrát nejméně na cukernatost 19° ČNM. To ročník 2004 splnil, hrozny měly o kousek více než 20° ČNM, v roce 2000 poskytl Sevar v Polešovicích víno dokonce v jakosti výběr z hroznů.

Sevar je odrůdou prakticky zcela odolnou vůči hospodářsky nejvýznamějšímu houbovému onemocnění révy vinné – padlí révovému, neboli oidium.

Sevar je navíc dobře odolný i proti plísňovému onemocnění – plísni révová, tedy tzv. peronospóra. Sevar nesnáší chemické postřiky.

Sevar má jako odrůda docela nevábný vzhled hroznů. Ten je řídký, ale rostlina je pevná a odolná (dědictví divokého rodiče ?). Dřevo révy dobře vyzrává, keřík drží list (ten je sytě zelený) hodně dlouho. Jde o středně pozdní modrou moštovou odrůdu, sklizeň probíhá v říjnu až v polovině listopadu.


0 0 votes
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x