Odrůda Kofranka

Kofranku řadíme mezi modré moštové interspecifické odrůdy s českými kořeny. Její vznik je dílem týmu šlechtitelů z VVS Resistant, mezi nimiž nalezneme F. Mádla, M. Michlovského, V. Krause, V. Peřinu a L. Glose. Pochází z křížení odrůd Merlan a Fratava.

Ampelografická charakteristika

Listy Kofranky jsou střední velikosti, s lehkou tří- až pětilaločnatostí. Čepel listu je mírně zvlněná. Řapíkový výkrojek je otevřený, úzký nebo překrytý, s úzkým průsvitem. Povrch čepele je puchýřovitý. Hrozen je kuželovitý, středně velký, na základně se objevují třepiny s křidélkem. Bobule v hroznu jsou uspořádány těsně. Samotná bobule je středně velká, kulatá, tmavě modrá až černá, pokrytá voskovitým nátěrem.

Pěstitelské vlastnosti

Kofranka se hodí pro oblasti, kde se tradičně pěstují modré odrůdy révy. Nejlépe roste na svahovitých půdách s dostatečným slunečním svitem. Pěstování na suchých a výsušných půdách se nedoporučuje.

Odrůda dozrává v prvních dnech října. Má dobré schopnosti odolávat zimním mrazům. Odolnost vůči padlí révy je střední až dobrá, stejně tak i odolnost vůči šedé hnilobě. Během vegetace je vhodné provést 1-3 fungicidní zásahy proti houbovým chorobám.

Pro tuto odrůdu se doporučuje zatížení 4-6 oček na m2. Ideálním pěstitelským tvarem je střední vedení s horizontálně vyvázaným tažněm. Kofranka má poměrně husté olistění, a proto je důležité provádět zelené práce. To zahrnuje především včasné zastrčení letorostů do dvojdrátí, což by mělo být následováno vylamováním zálistků v oblasti hroznů. V ročnících s vysokou násadou hroznů je vhodné upravit jejich násadu v průběhu vegetace, a to před zaměkáním bobulí.

Enologické vlastnosti

Z hlediska technologie zpracování hroznů je důležitá především fenolická zralost slupek a semen bobulí. Na základě fenolické zralosti se rozhodujeme o délce macerace. Již během macerace je vhodná makrooxidace s následnou mikrooxidací, například v dřevěném sudu. Nezbytná je jablečno-mléčná fermentace.

Využití odrůdy

Kofranka se hodí pro cuvée s dalšími modrými odrůdami a je možné ji vyrábět jako biovíno.

Víno má velmi intenzivní tmavě červenou barvu. Vůně je silná, připomínající sušené švestky, višně a lesní ovoce. Chuť je plná a extraktivní.

0 0 votes
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za váš názor, napište komentář.x