Rulandské modré – Tradiční francouzská odrůda, z níž se dá vyrobit jak červené víno, tak i šampaňské

Rulandské modré - charakteristika, historie, servírování

Rulandské modré, či též lidově „Rulanda modrá“, je středně pozdní odrůdou, která je ve světě známá pod názvem Pinot Noir. V Čechách se jí nejvíce daří na Mělnicku a Litoměřicku, na Moravě pak na Velkopavlovicku, Slovácku a v okolí měst Bzenec a Mutěnic. Celkově jsou jí osázeny přibližně 4 % plochy našich vinic. 

Jedná se o odrůdu tradičně používanou k výrobě červených a růžových vín, nicméně je zároveň i jednou ze tří odrůd, jež jsou schválené pro výrobu originálních francouzských klasických šumivých vín z oblasti Champagne. Má však relativně vysoké nároky na půdu a polohu. 

Charakteristika  

Zbarvení vín vyrobených z Rulandského modrého je častokráte pastvou pro oči, ty totiž mají na pohled nesmírně krásnou světlejší rubínovou barvu. U starších a vyzrálejších vín se pak dokonce objevují i atraktivní cihlové odlesky. Jejich chuť je elegantní a bohatá, ale přesto velmi jemná, ozvláštněná pikantní, leč stářím se zjemňující kyselinkou. 

Charakteristická je i jejich vůně. Ta je someliéry hodnocena jakožto elegantní a příjemná, přičemž v ní jednoznačně převládají ovocité tóny, zejména tedy ty připomínající lesní ovoce – ostružiny, maliny a jahody. Nezřídkakdy lze v aroma narazit i na výraznější stopy peckového ovoce. U starších vín se mohou vyskytovat dokonce tóny kůže, kouře či sušených švestek a povidel. 

Historie  

Odrůda Rulandské modré pochází z Francie, pravděpodobně z Burgundska, a je v přímé příbuzenské linii s divokou révou Vitis vinifera. Leč dlouhé roky, přesněji až do 90. let 20. století, kdy proběhla její genová analýza, se mělo za to, že je křížencem odrůd Mlynářka (Pinot Meunier) a Tramín červený. Jde o velmi starou odrůdu – záznamy o její existenci sahají až do 4. století. 

Traduje se, že víno Pinot Noir se na české území dostalo již ve 14. století, tedy za vlády Karla IV., nicméně úplnou pravdivost tohoto tvrzení se zatím prokázat nepodařilo. V minulosti se každopádně této odrůdě říkávalo Roučí a v době její největší slávy jí bylo osázeno něco kolem 90 % plochy českých vinic. 

Servírování 

Vína z Rulandského modrého jsou nesmírně univerzální a hodí se tak téměř ke každému jídlu. Vyzkoušet je můžete kupříkladu v kombinaci s masovými pokrmy, konkrétně nejlépe chutnají s pečeným masem, zvěřinou, jehněčím a skopovým masem. Nemusíte si je však dávat jenom k hlavnímu chodu, můžete je přikusovat třeba k sýrům s ušlechtilou plísní na povrchu či těm polotvrdým. 

Kombinace chutí sýru a vína odrůdy Rulandské modré je prostě nestárnoucí. Ovšem tato vína můžete pít klidně i úplně bez jídla, jen tak, například při posezení s přáteli nebo při takzvaném rozjímání nad sklenkou vína.