Tato odrůda vinné révy je původem z Burgundska. Je známá a pěstována již přes čtyři století. Někteří experti na révu ji považují za mutaci Pinot noir. Její pěstování je rozšířené ve Francii, Německu a také v rakouské vinařské oblasti Steiermark. Na Moravě je Mlynářka k nalezení na vinicích menších vinařů.
Ampelografická charakteristika
List této odrůdy je středně velký, s pěti laloky. Listové výkrojky jsou velmi hluboké. Dolní část listové čepele je hustě pokryta chloupky. Řapíkový výkrojek je otevřený, ve formě písmene V. Hrozen je malý nebo středně velký, válcovitý. Bobule v hroznu jsou umístěny těsně vedle sebe, až velmi těsně. Bobule je malá, modročerná až černá, pokrytá voskovým povlakem, mírně oválná.
Pěstitelské vlastnosti
Nároky na stanoviště jsou průměrné. Tato odrůda je vhodná do oblastí podobných jako pro Rulandské modré. Preferovány jsou svahovité polohy s jihovýchodním svahem. Požadavky na půdu jsou střední až nízké. Mlynářka dokáže obstát i na sušších půdách, které mohou pozitivně ovlivnit její kvalitu, jako u některých modrých odrůd moštových hroznů.
Dozrávání této odrůdy probíhá v první polovině října. Odolnost vůči zimním mrazům je vysoká. Odolnost vůči plísni révy je průměrná. Odrůda je mírně více náchylná k napadení padlím révy. Odolnost vůči šedé hnilobě je střední až nižší.
Doporučená zátěž pro tuto odrůdu je 8-10 oček na m2. Preferováno je vysoké vedení, případně dostatečně vzdušné střední vedení. Mlynářka dobře snáší řez na dlouhé i krátké dřevo. Tato odrůda je silně rostoucí a má relativně husté listoví. Zelené práce a také odlistění oblasti hroznů jsou u Mlynářky velmi důležité. Podnože pro tuto odrůdu vybíráme na základě půdních podmínek místa.
Enologické vlastnosti
Mlynářka je ideální pro produkci lehkých vín se silným aroma. Je vhodná technologie krátké macerace s jablečno-mléčnou fermentací. Pro výrobu vín s vysokým obsahem alkoholu, plných a extraktivních, bývá Mlynářka obecně méně vhodná.
Využití odrůdy a kvalita vína
Jak již bylo zmíněno, na Moravě, ale i v Čechách, je tato odrůda většinou pěstována malovinaři, kteří z ní vyrábějí varietní vína. Víno je charakterizováno silným aroma třešní a černého rybízu, chuť je jemná, tříslovina je hladká.