Odrůdy bílého vína
Bílé víno má nejen u nás celou řadu příznivců. A důvodem není ani zdaleka jen to, že jeho výroba má v našich luzích a hájích dlouhou tradici. Bílé víno je nesmírně zajímavé a v Čechách i na Moravě je mnoho pěstitelů, jejichž vína snesou srovnání i s těmi nejpřísnějšími měřítky.
Výroba bílého vína a jeho dělení
Bílé víno se oproti laickému názoru vyrábí nejen z bílých, ale i z červených a modrých hroznů vinné révy. V případě bílého vína je však kvašen čistý mošt, bez slupek, které obsahují barvivo. Právě to je zásadní rozdíl a důvodem, proč má víno tak krásnou bílou barvu.
Při výrobě bílého vína je důležité také pečlivé odstopkování a odzrnění jednotlivých hroznů tak, aby nebyla jednotlivé semena v peckách porušena. Výsledkem by totiž byla trpká chuť.
Bílá vína lze dělit na několik kategorií. Nejzákladnějším dělením je dělení na vína tichá a šumivá. Ta tichá se potom dělí podle obsahu cukru na suchá, polosuchá, sladká a polosladká. I bílá vína se dělí také na ta pro brzkou spotřebu a ta pro archivaci.
Překvapivé je i dělení na vína stolní, zemské, jakostní a jakostní víno s přívlastkem.
Mezi nejznámější odrůdy patří Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé nebo Sauvignon.
Servírování bílého vína
Bílé víno servírujeme při teplotě kolem 7-10 stupňů. Víno je před servírováním třeba vychladit ještě o 2 stupně méně, protože teplota vlivem okolní teploty samozřejmě stoupne. Víno samozřejmě servírujeme do skleniček určených pro bílé víno, které jsou užší a menší než ty pro červená vína. Sklenička o objemu 200 – 400 ml je ideální.
Bílé víno podáváme především k sýrům, bílému masu, například drůbeží nebo telecí. Bílé víno se ale dobře hodí také k rybám, mořským plodům a zeleninovým salátům. Kromě slaných jídel můžete ale k bílému vínu zkusit i ovocný salát s hruškou a ořechy servírovaný na hlávkovém salátu dochucené medem s kousky camembertu.