Veltlínské zelené je odrůdou vinné révy, jež se používá k výrobě bílých vín. Hned zkraje nelze nezmínit skutečnost, že je nejrozšířenější odrůdou pěstovanou na území ČR, konkrétně je jí osázeno cca 14 % plochy našich vinic – a to i přesto, že je relativně dosti náročná na půdu a péči. Vinařům se však dokáže bohatě odvděčit vysokou plodností.
Co se týče lokalit jejího výskytu, tak na Moravě je pěstována zejména na Velkopavlovicku, Znojemsku a Mikulovsku, v Čechách pak na Mostecku, Roudnicku a Mělnicku. Krom České republiky je hojně rozšířená i v dalších sousedních zemích, nejvíce v Rakousku a na Slovensku, mezi velké producenty vín z Veltlínského zeleného se též řadí i Maďarsko.
Charakteristika
Pro tuto odrůdu je typická její univerzálnost, v hojné míře se používá do cuveé, tedy vín smíchaných z několika různých odrůd hroznů. Rovněž je velice oblíbenou surovinou do šumivých vín. Vína z Veltlínského zeleného se vyznačují méně výraznou, leč nesmírně decentní a elegantní, zelenkavě zlatavou barvou s jiskrnými odlesky.
Ve vůni převládají kořenité tóny, cítit je zejména pepř. Dále je rozpoznatelné i aroma čerstvě posečené trávy, hořkých mandlí, lipového květu a ovoce, přičemž u vyzrálých vín se jedná o exotické ovoce. Chuť je šťavnatá a svěží s výraznou kyselinkou, nicméně opět v ní důležitou roli hraje i příjemná kořenitost. Stejně tak nechybí ani lehká chuťová stopa hořkých mandlí.
Historie
Veltlínské zelené je velice starou odrůdou – první oficiální zmínky o ní pocházejí z roku 1776. Některé zdroje dokonce uvádějí, že mohla být pěstována již v dobách Římské kolonizace. Za její domovinu je každopádně považováno Rakousko, konkrétně oblast Dolního Rakouska, kde prokazatelně vznikla samovolným křížením odrůd Tramín a St. Georgen.
Z Rakouska následně odrůda rychle pronikla i do dalších částí starého kontinentu, hlavně tedy do střední a jihovýchodní Evropy. Netrvalo dlouho a Veltlínské zelené se dostalo i na naše území, konkrétně na jižní Moravu, kde pro něj bylo užíváno názvu Bělošpičák nebo Muškatel. Ve Státní odrůdové knize České republiky je pak tato odrůda zapsána od roku 1941.
Servírování
Vína vyrobená z Veltlínského zeleného jsou vhodná ke konzumaci během běžného každodenního stolování, neboť jsou jednak lehká a zároveň neobsahují vysoké procento alkoholu. Jejich servírování je doporučováno zejména ke studeným lehkým předkrmům a zeleninovým salátům. Nicméně perfektně se chuťově hodí i k masu – podávat je můžete k rybám, ideálním pokrmem je třeba takový pstruh na másle, či smaženému telecímu řízku.
Vzhledem k výše uvedené charakteristice jsou nicméně vhodná i k popíjení bez jídla. Taktéž skvěle hasí žízeň, proto jsou častokráte servírovány při všemožných večírcích a oslavách. Plnohodnotně si jich navíc můžete vychutnat i ve formě vinného střiku.