Tato původem francouzská odrůda si získala své fanoušky téměř po celém světě, přičemž vína této odrůdy, ne nadarmo označovaná jakožto královny bílých vín – elegantní a ušlechtilá, jsou řazena mezi klasická bílá vína.
Charakteristika
Jedná se o víno světle žluté až zlatavě zelenožluté barvy, vyráběné z hroznů pěstovaných převážně v oblasti Burgundska a Alsaska, u nás pak zejména na Slovácku a Litoměřicku, pro nějž je typická plná, nikterak kyselá a dlouhotrvající chuť s výrazným podtónem extraktivních látek. Rulandské bílé je pak charakteristické i svou jemnou květinovou vůní, u zralých vín této odrůdy pak můžeme cítit spíše chlebnaté tóny. V chuti i vůni jsou rovněž patrné vyskytující se stopy hrušek, mandlí či například lískových oříšků.
Toto víno se též velmi hodí a je doporučováno k archivaci, jež ještě zvýrazní jeho již tak dosti výraznou chuť a aroma, rovněž dojde i ke zvýraznění jeho barevných tónů.
Historie
Počátek historie rulandského bílého, jedné ze starobylých francouzských odrůd, se datuje minimálně do 14. století, kdy byly zaznamenány první zmínky o jejím pěstování na území Alsaska. Tato odrůda, ve Francii nazývaná Pinot blanc, vznikla jako pupenová mutace z odrůdy Pinot gris (Rulandské šedé), jež prošla stejným procesem pupenové mutace z Pinot noir (Rulandské modré).
Na českém území se pak tato odrůda oficiálně vyskytuje od roku 1941, kdy byla zapsána ve Státní odrůdové knize ještě jakožto Burgundské bílé.
Ovšem po soudních tahanicích, kdy si Francie nárokovala vlastnictví značky „Burgundské“, došlo v roce 1993 ke změně názvu do podoby, v jaké ho známe dodnes – Rulandské bílé, přičemž tento název odkazuje na Johanna Segera Rulanda, jednoho z předních německých vinařů.
Servírování
Rulandské bílé víno se hodí k servírování při slavnostnějších příležitostech, přičemž vůbec nejlépe chutná v kombinaci s masem, zejména tedy s tím vepřovým a hovězím či například s uzenými rybami. Mezi další vhodné pokrmy, ke kterým lze tuto odrůdu vína podávat, pak patří hustší polévky, paštiky výraznější chuti nebo kvalitní sýry s ušlechtilými plísněmi.
Jakostní vína této odrůdy je pak možno servírovat i k dezertům, především tedy k těm vanilkovým či čokoládovým.
Rulandské bílé se též dokáže uplatnit jako skvělý aperitiv, jež příjemně osvěží a zároveň připraví chuťové pohárky všech přítomných na blížící se jídlo.
Výroba
Rulandské bílé se vyrábí z malých až středně velkých hroznů vinné révy válcovitého tvaru, jejichž zrání je pozdní, tudíž se hodí pro pěstování zejména v jižních oblastech Evropy (Francie, Itálie), ovšem tato odrůda se vcelku hojně pěstuje i u nás a to na 5 % z celkové plochy vinic.
Samotná výroba se pak nikterak neliší od té, s jakou se můžeme setkávat u jiných bílých vín, tudíž výrobní proces vín z Rulandského bílého se skládá z tradičních postupu – lisování, odkalování, kvašení a dokvašování, stáčení a případně i z následného školení, jež vede ke zvýšení kvality vína.