Tramín červený
Barva vína: Bílá
Kraj: Morava
Doporučená teplota podávání: 11 – 12 °C
Při výběru bílého vína můžete vsadit na klasiku s dlouholetou tradicí. Tou je lahodné a chutí originální víno Tramín červený. Ti, kdo se ve vínech příliš nevyznají, by jej milně považovali za víno červené. Opak je ale pravdou. Nejen zkušení vinaři se názvem nenechají mást a ví, že jej řadíme do kategorie vín bílých.
Toto víno zaujme na první pohled. A to ještě předtím, než jej vůbec ochutnáte. Může za to jeho nádherná zlatavá barva, která nás při troše fantazie, dokáže přenést na prosluněná pole plná dozrávajících klasů, kde se to zlatými barvami jen hemží.
Za dokonalou barvou vína nezůstává pozadu ani jeho chuť. Při správném skladování a podávání při teplotě okolo 11 – 12 °C je na jazyku po ochutnání cítit velmi příjemná chuť, která je doplněna kořenitým aroma. To se snoubí se sladkou vůní květů nebo medu, která po polknutí pomalu doznívá na jazyku. Tramín červený si oblíbí každý, kdo má rád polosuchá bílá vína. Díky své netradiční chuti nabízí jedinečný zážitek, který je prakticky nezaměnitelný s jakýmkoliv jiným vínem.
Jak již bylo zmíněno, jedná se o polosuché bílé víno. Kde se tedy vzal název Tramín červený? Ten je jednoduše odvozen od barvy hroznů. Načervenalá odrůda révy vinné má dlouholetou historii. Dokonce tak dlouhou, že je prakticky nemožné najít o ní vůbec tu nejstarší zmínku. Stejně tak je těžké prokázat, odkud odrůda pochází. Přes Francii se totiž dostáváme také do Maďarska nebo na jihovýchod Evropy. O prvenství se ale v některých zdrojích uchází také Rakousko.
Více, než kde tato odrůda vznikla, nás ale zajímá, k čemu je vhodné toto víno podávat. Existuje spousta pokrmů a chutí, které se s tímto jedinečným nápojem skvěle snoubí. Kořenité aroma se sladkou koncovkou se hodí a podtrhne chuť různých plesnivých sýrů, pokrmů, kde hlavní roli hrají ryby, nebo při servírování paštik.