Veltlínské zelené
Barva vína: Bílá
Kraj: Morava
Doporučená teplota podávání: 10 – 12 °C
Veltlínské zelené řadíme mezi vína bílá. Jeho barva je zlatavá se odlesky v zelenkavých tónech. V chuti tohoto vína je cítit jemný minerální podkres s lehkou pikantností. Nepochybně také můžeme vnímat šťavnatost a svěžest tohoto vína. Voní pronikavě a svěže po čerstvých mandlích a zlehka po zeleném pepři. Všimnout si můžeme i příjemného muškátového podtónu.
Odrůda Veltlínské zelené
Odrůda, ze které je toto víno vyrobeno, pochází pravděpodobně z oblastí Dolního Rakouska. Její historie sahá nejspíše do 18. století (možná i dál) a vznikla samovolným křížením odrůd Tarmín a St. Georgen. U nás se u této odrůdy používal také název Bělošpičák nebo Muškatel. Toto víno je vhodné do couveé do známkových vín a také je výbornou surovinou pro výrobu vín šumivých. Na jeho chuti má velký vliv půda v níž se tato odrůda vína pěstuje. Veltlínské zelené je vhodné pít jako mladé víno a jen některé výjimečné kousky jsou vhodné ke zrání v láhvi.
Stolování:
Veltlínské zelené je vhodné ke každodennímu stolování. Pro dosažení té nejlepší chuti je doporučováno podávat toto víno vychlazené na 10 – 12 °C. Stejně jako ostatní bílá vína je pro jeho chuť dobré, servírovat jej v menších sklenicích tulipánového tvaru. Milovníci suchých vín si jej jistě oblíbí a to nejen pro jeho specifickou chuť, ale také pro to, že jako vinný střik – tedy víno zředěné s vodou, skvěle tiší žízeň. Mimo to, se výborně hodí k mořským rybám. Dokáže dokonale doplnit chuť hovězího masa a podtrhnout chuť jemných omáček.