Vinařství a vinotéky na jižní Moravě

Pro majitele vinařství, vinoték a vinných sklepů zde nabízíme možnost prezentace vaší provozovny a obchodních prostor.

Co bude potřeba?

  • logo
  • popis vinařství
  • adresa
  • www stránky
  • kontaktní údaje: telefon, email
  • pokud máte soc. sítě tak odkazy na profil
  • můžete zaslat také fotografie
  • seznam akcí, které pořádáte

Vytvoření prezentace je zdarma

V případě zájmu zašlete vše potřebné na mail info@cestazavinem.cz

Historie vinařství na jihu Moravy

Jižní Morava je krajinou plnou slunce, vína a pohostinných lidí. Objevte s námi zdejší vinařskou tradici.

Pro jihomoravské vinaře jsou vlastní opečovávané vinice otázkou bezmála rodinné cti. Ostatně není divu, že většina místních k vínu pak inklinuje téměř automaticky a v ušlechtilém řemesle pokračuje.

Počátky vinařství totiž v tomto koutu naší vlasti údajně sahají dokonce až do období 2. století našeho letopočtu. Spojeny jsou konkrétně s pěstováním vinné révy v oblasti Pannonie za vlády římského císaře Proba. Hranice se v té době posunula právě až do oblasti Pavlovských vrchů.

Právě v té době byl navíc oficiálně zrušen zákaz pěstování vinné révy mimo Itálii. Slované se tedy mohli s vínem aktivně seznamovat. Spekuluje se, že už v té době se na Moravu mohly dostat odrůdy Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené.

Vděčit prý za dnešní vinařské bohatství můžeme vojskům římské legie uvyklým pít víno smísené s vodou. Dodávek vína však ubývalo a jihozápadní svahy Pavlovských vrchů se jevily být dostatečně příhodné k tomu, aby se cenný artikl už dovážet nemusel, ale dal se pěstovat přímo na místě.

Nicméně výše uvedená teorie patří k neověřeným. Historikové oficiálně datují první přímé doklady o výsadbě zdejších vinic teprve do 8. a 9. století. V éře Velkomoravské říše pak následně vinařství zaznamenalo v této oblasti nebývalý rozkvět.

Jaká jsou jihomoravská vína

Jihomoravská vína mají obecně jedinečný charakter, který je především daný přírodními podmínkami. Réva vinná vyžaduje jednoznačně specifické půdní a klimatické poměry. Zcela zásadní je zejména to, že se jedná o rostlinu teplomilnu.

Českou republiku lze rozdělit na dvě základní vinařské oblasti. A právě Morava je rodištěm zcela unikátních vín. Až 80 % ročníků se obecně ve vinařské oblasti Morava vyznačuje dobrou, výbornou a vynikající jakostí.

Tato lokalita proslula především produkcí bílých vín, zmínit lze například Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský. Modré hrozny se zde pěstují sice v menší míře, avšak jednoznačně v o nic méně vynikající kvalitě.

Bílým vínům svědčí především podmínky Mikulovské vinařské podoblasti. Vína zde vyráběná se vyznačují jemným až výrazným aroma. Červená vína z této oblasti jsou naopak více ovocná.

Naproti tomu jižní část Slovácké vinařské podoblasti, jíž dal název rázovitý region Slovácka rozkládající se při hranicích s Rakouskem, skýtá díky teplému a suchému podnebí vhodné přírodní poměry pro vína červená.

Ve Velkopavlovické vinařské podoblasti jsou opět „doma“ především modré hrozny, které jsou vysazovány na půdách typických vysokým obsahem hořčíku. Znojemská podoblast naproti tomu nabídne aromatická a svěží vína bílá, pro která je charakteristická chuťová plnost a kořenitý nádech.

Zažijte jižní Moravu na vlastní kůži

Vinařskou tradici na Moravě lemují i četné akce, během nichž se vinaři dělí o radost z úrody i lásku k vinařskému údělu. Každý návštěvník tak může přímo zažít neopakovatelnou atmosféru vinných sklepů a pohostinnosti místních.

V letní sezóně se jedná zejména o tzv. otevřené sklepy. Jde o dny, během nichž se skutečně otevírají konkrétní vinařství, a to často i se svými výrobními prostory. Samozřejmou součástí pak bývá ochutnávka vína.

Součástí mnohde bývá i doprovodný kulturní program. Jeho součástí jsou jednak regionální gastronomické speciality, ale i cimbálová muzika.

V průběhu celého roku jsou pak sklípky přístupny i pro další akce soukromého rázu, jako jsou degustace a ochutnávky. Vinné sklepy jižní Moravy jsou ovšem otevřeny i jinému využití. Firemní kolektivy zde v hojné míře pořádají večírky, teambuidingy, školení a další události.

K vrcholům vinařského roku jednoznačně patří i burčákové pochody a slavnosti burčáku, případně i dny zasvěcené Svatomartinskému vínu.