Velmi specifickou kategorií vín zaujímají vína s označením BIO. Pod tímto pojmem si totiž nelze představit konkrétní druhy nápoje ze specifických druhů révy. Spíše než na samotný původ plodů je zde totiž kladen důraz na jejich způsob pěstování a následného zpracování. BIO vína bývají často označována taktéž jako tzv. organická vína.
V současné době se pojmem BIO zaštiťuje celá řada produktů, takže je mnohdy nelehkým úkolem zorientovat se v jednotlivých parametrech pro daný výrobek. V případě vína se tedy jedná o jakýsi způsob návratu ke kořenům přípravy tohoto nápoje. Zatímco moderní doba často vyžaduje naplnění stále narůstající poptávky ze strany konzumentů, produkce BIO vín se vydala směrem opačným.
Při pěstování organických vín se tak nesetkáme s využitím žádných umělých chemických přípravků, pesticidů, hnojiv, konzervantů či jiných látek, které bychom za jiných okolností museli rostlinám vinné révy dodávat pro co nejvýnosnější úrodu.
Z pohledu rozvoje technologie pěstování BIO vín se jedná o relativně zdlouhavý proces, který bylo nutné v průběhu let optimalizovat takřka k dokonalosti. Výsledkem jsou tak jedinečné druhy vín s naprosto unikátním složením chuti, které lze jen stěží najít u vín pěstovaných běžným způsobem. BIO vína díky svému specifickému způsobu zpracování obsahují podstatně nižší obsah látek, které zatěžují lidský organismus, a naopak profitují z vyššího zastoupení látek zdraví prospěšných.
Na trhu lze najít i produkty, které se označením BIO sice chlubí, avšak způsob zpracování těchto vín nemá s původní myšlenkou organické výroby téměř nic společného. Z tohoto důvodu se označení „BIO víno“ stalo certifikovanou značkou, která je například u zahraniční vín již naprostou samozřejmostí.
Jste-li tedy fanoušky přirozeného vývoje přírody a nadšenými podporovateli těchto ambiciózních postupů pro pěstování a zpracování vína, pak budou pro vás kvalitní BIO vína jistě tou správnou volbou.