Fortifikovaná vína

Fortifikované víno je specifickým typem vína. Již samotné označení napovídá i technologii výroby. Termín  „fortifikace“ znamená „opevnění“. Fortifikované víno je tak určitým způsobem posilněno. Proto se tato vína někdy i v češtině označují doslovně jakožto „posilněná“ či též „dolihovaná“. Používá se běžně i výraz „víno likérové“.

Zjednodušeně vysvětleno, alkoholický nápoj se během výroby obohacuje o složky, které jsou mu vlastní, ale požadavky na charakter výsledného produktu vyžadují jejich vyšší podíl.

Prvotním důvodem pro fortifikování vína však byla snaha o zvýšení jeho trvanlivosti. Jednoznačně se totiž nejedná o ryze moderní technologii. Tento postup je v Evropě znám prakticky už od 13. století, kdy jej objevil francouzský alchymista Arnaud de Villeneuve.

V praxi se tak většinou víno fortifikuje přídavkem etanolu a zahuštěného moštu, který slouží jakožto sladidlo.

Zákon o vinohradnictví dále rozlišuje tyto produkty na dvě kategorie, prodávají se jakožto vína likérová a aromatizovaná. Rozdíl tkví v tom, že víno likérové lze fortifikovat pouze vinným destilátem a k doslazení se používá koncentrovaný vinný mošt. U aromatizovaného vína jsou pravidla volnější, přípustný je jakýkoli destilát, lze přidat cukr či jiné aromatizující přísady.

Jaká jsou fortifikovaná vína

Typická je pak po toto víno vyšší sladkost i vyšší obsah alkoholu. Stejně tak mají charakteristickou jemně viskózní strukturu. Fortikovaná vína tak bývají mnohdy vnímána doslova jako šperky vinařského světa.

Typickým zástupcem této kategorie je především legendární víno portské. Mezi fortifikovaná vína rovněž můžeme zařadit oblíbené sherry, dále i vermuty nebo víno madeira.

Nejprve se tato vína povětšinou konzumovala jakožto aperitivy či finančně poněkud náročnější digestiva. V současné době se hojně využívají i jakožto přísada do koktejlů. Poněkud netradiční využití těchto vín je to, které přichází na řadu při přípravě různých močníků.

Ovšem pozor, jejich konzumace může být i poněkud zrádná. Už zmiňovaný vyšší obsah alkoholu totiž může činit 16 až 24 %.