Müller Thurgau
Barva vína: Bílá
Kraj: Morava
Doporučená teplota podávání: 8 – 12 °C
Müllera Thurgau řadíme mezi vína bílá. Je typické svou světlou žlutavou barvou se zelenkavými odlesky. Toto víno je charakteristické svou příjemnou vůní s nádechem po peckovém ovoci (zralé meruňky a bílé broskve) a muškátu. Chuť je harmonická, svěží, se středně dlouhou perzistencí a s nízkou kyselostí. V chuti pak dominují pro toto víno typické, šťavnaté tóny muškátu. Müller Thurgau nepatří mezi vína vhodná k archivaci ani dekantaci.
Toto víno samozřejmě nese název podle odrůdy vína, ze které je vyrobeno. Jedná se o víno z relativně mladé odrůdy, která pochází ze švýcarského kantonu Thurgau. Její okázalé jméno vzniklo spojením jména profesora Hermanna Müllera, který je jejím šlechtitelem a místem odkud pochází. Odrůda Müller Thurgau vznikla křížením odrůd vína Ryzlink rýnský a Madlenka královská.
Toto víno je oblíbené pro svůj nižší obsah alkoholu (11,0%). Je svěží, s nižším obsahem kyselin a tak se také příjemně popíjí. Není tedy divu, že takzvaná „Müllera“ patří mezi jedno z nejoblíbenějších vín u nás.
Stolování:
„Müllerka“ je jedním z těch vín, která jsou při stolování velmi univerzální. Snadno se kombinuje s různorodou kuchyní a jde o víno vhodné ke každodennímu stolování i ke společenské zábavě. Můžeme ho podávat k ovocný či zeleninovým salátům. Dobře padne například i k zeleninovým polévkám nebo třeba k jemným tvarohovým sýrům, kterým skvěle podtrhne jejich lahůdkou chuť. Výborně se také hodí k bílému masu, pečené rybě či k sushi. Ideální je podávat ho vychlazené na příjemných 8-12°C. A pokud si chcete toto víno vychutnat se vším všudy, podávejte ho v menších sklenicích ve tvaru pootevřeného tulipánu.