Pálava
Barva vína: Bílá
Kraj: Morava
Doporučená teplota podávání: 8 – 12 °C
Pálavu zařazujeme mezi vína bílá. V současnosti patří k těm vůbec neoblíbenějším produktům současného trhu. Dáno je to především jejím vyzněním, které je aromatické, mohutné a kořenité, ale zároveň zůstává svěží.
Název tomuto vínu dala samozřejmě odrůda, z níž je vyrobeno. Ta zase dostala pojmenování podle CHKO Pálava a vznikla spojením Tramínu červeného a Müller Thurgau. Svou charakteristiku si pak Pálava uchovala především právě po Tramínu, jehož aroma obohacuje o vanilkové tóny.
Proč je Pálava tak oblíbená
Zapsána byla oficiálně v roce 1977. Ve vinařském světě tak Pálava představuje relativní novinku. To jí ale nebránilo si rychle získat značnou oblibu i u široké veřejnosti.
Dáno je to především typickou vůní, v níž dominují luční květy, fialky a medové plástve. Zajímavé je rovněž to, že specifické aroma u Pálavy nastupuje později. Po chuťové stránce je toto víno plné a dlouhotrvající.
Dojem sladké chuti je však pouze zdánlivý, vyvolený právě intenzivním aroma. Ve skutečnosti Pálava téměř vždy prokvasí až do podoby vína suchého. Není tedy prioritně určena pro milovníky vín sladkých.
S jistou nadsázkou tak někteří vinaři neváhají tuto odrůdu doslova označovat jako národní klenot. O Pálavě se taktéž ve vinařských kruzích traduje, že údajně funguje jako účinné afrodisiakum.
Jak podávat Pálavu
Doporučit ke konzumaci tak lze Pálavu jako aperitiv i digestiv. Hodí se především k masu, a to primárně ke drůbežímu. Stejně tak sklenka Pálavy ideálně doplní paštiky a kořenitá jídla. Vhodnou kombinaci představují taktéž ovocné předkrmy. Skvěle si toto víno vychutnáte i ve spojení se sýry s modrou plísní (kozí i ovčí).
Optimální teplota pro servírování je podobná jako u jiných bílých vín, tedy v rozmezí cca 8 až 12 °C. Pro optimální rozvinutí aroma vína je pak zapotřebí volit i správný způsob servírování, tedy zejména sáhnout po sklenici, která bude mít tulipánovitý tvar se zúženým hrdlem.