Chenin Blanc je stará odrůda vinné révy, známá už od roku 845. Považuje se za původem z regionu Anjou. Odrůda je hojně využívána ve Francii, dále se pěstuje v Jižní Africe a také v mnoha zemích Nového světa.
Ampelografická charakteristika
List je střední velikosti, s pěti laloky. Vrchní listové výkrojky jsou mírně hluboké. Barva listové plochy je tmavě zelená a lesklá. Řapíkový výkrojek má tvar písmene U. Hrozen je průměrně velký, ve tvaru kužele. Bobule v hroznu jsou hustě uspořádány. Bobule je střední velikosti, kulaté, zelené barvy.
Pěstitelské vlastnosti
Odrůda má vyšší požadavky na stanoviště. Preferuje svahovité terény s jižní nebo jihozápadní expozicí. Nejsou vhodné rovné pozemky. Co se týče půdy, je méně vybíravá. Snáší i sušší půdy.
Dozrává v první polovině října. Odolnost proti zimním mrazům a plísni révy je průměrná. Odrůda je náchylná na padlí révy a je potřeba této nemoci věnovat zvýšenou pozornost. Chenin Blanc je také náchylný na šedou hnilobu.
Doporučené zatížení pro tuto odrůdu je 4-6 oček na m2. Doporučený je řez na dlouhé plodné dřevo. Z hlediska dobré aromatické zralosti a optimálního obsahu kyselin je vhodné částečné odlistění zóny hroznů. Podnože pro tuto odrůdu se vybírají na základě půdních podmínek stanoviště.
Enologické vlastnosti
Pro kvalitní zpracování je nezbytná dobrá kombinace aromatické zralosti, cukernatosti a obsahu kyselin. Cílem zpracování je získání aromatického vína. Vhodná technologie by pak zahrnovala pečlivější odkalování moštů a fermentaci při nižších teplotách.
Využití odrůdy a kvalita vína
Odrůda se postupně začíná objevovat v našich vinicích. V současnosti se řadí mezi speciální vína, která jsou oblíbená díky svému marketingovému potenciálu. Víno je charakteristické svým výrazným aromatem, připomínající zralé broskve a meruňky, s plnou chutí a výraznou kyselostí.