Müller Thurgau – Svěží bílé víno německo-švýcarského původu

Müller Thurgau, charakteristika, historie, servírování

Pod názvem Müller Thurgau se skrývá moštová odrůda vinné révy, jež je známá též i pod lidovým označením „Milerka“. Jedná se o jednu z nejvíce rozšířených bílých odrůd na našem území, v hojné míře je pěstována především v tradičních moravských vinařských oblastech Valticka, Lednicka, Mikulovska a Znojemska. V Čechách pak patří mezi její největší líheň zejména okolí Mělníka.  

Tato odrůda nemá vysoké požadavky na podloží, může tak být pěstována prakticky kdekoliv, kde je vyšší a vápenitá půda, v České republice se jí tím pádem nebývale daří. Celkem je jí osázeno kolem 9 % vinic produkujících hrozny pro bílá vína, tedy více než 1 600 hektarů. 

Charakteristika 

Jak již bylo zmiňováno, z odrůdy Müller Thurgau se vyrábějí výhradně bílá vína, ta je zároveň i hlavní surovinou pro výrobu Svatomartinských mladých vín. Barva vín zhotovených z této odrůdy se dá charakterizovat jakožto slabě zelenkavě žlutá s jiskrnými odlesky. Ve sklenici působí nevýrazným, leč elegantním dojmem. 

Jejich vůně je aromatická, kořenitá a lehce ovocná s příjemnými travnatými tóny. Když k některému z těchto vín přičichnete, budete moci cítit citrusové plody, muškát, broskev, černý rybíz, angrešt nebo grapefruit. Chuť je pak svěží, lehká, šťavnatá a doslova vybízející k dalšímu napití. Typické jsou i tím, že se povětšinou déle nearchivují a mají nízký obsah alkoholu. 

Historie 

Odrůda Müller Thurgau spatřila světlo světa prvně koncem 19. století, konkrétně v roce 1882, kdy vznikla křížením Ryzlinku rýnského a Madlenky královské. Tím, kdo se během svého působení v německém Výzkumném a šlechtitelském ústavu postaral o její křížení byl profesor Hermann Müller, jenž původem pocházel ze švýcarského kantonu Thurgau – odtud pramení její libozvučný název.  

Své oblibě se v průběhu 20. století těšila, a dodnes stále těší, krom Německa a Švýcarska i v Rakousku, Maďarsku či Belgii. Do Státní odrůdové knihy České republiky pak byla tato odrůda zapsána již v roce 1941, tedy jakožto jedna z prvních. Ta se navíc během své více než 100leté historie stihla rozšířit už i do zámoří. 

Servírování 

Stejně jak je lehká chuť z Müller Thurgau vyráběných vín, tak přesně takto lehké by měly být i pokrmy, ke kterým je budete servírovat. Skvěle se hodí zejména k rybám všech možných úprav, úplně nejvíce však vyniknou v kombinaci s pečenými rybami. Dále je lze podávat k zeleninovým salátům, a to i těm ozvláštněným kuřecím masem. 

Též perfektně chuťově pasují k zeleninovým polévkám a čerstvým tvarohovým sýrům, u nichž dokáží podtrhnout jejich jemnou chuť. Vína z „Milerky“ nicméně chutnají velice dobře i samostatně, proto se nezřídkakdy podávají i na různých večírcích.