Solaris je bílá moštová odrůda vyšlechtěná ve státním vinařském institutu ve Freiburgu, autorem je Norbert Becker. Jedná se o hybridní spojení odrůd Merzling a křížence Zarja severa s Muškát Ottonel.
Charakteristika listu a hroznu
Velikost listu se pohybuje od velkého po extrémně velký s třemi laloky. Horní části listu jsou středně hluboce vykrojené. Čepel listu je robustní, bublinatá a má výrazně zelenou barvu. Řapíkový výkrojek je úzký, otevřený a může mít tvar písmene V nebo být překrývavý s průsvitem. Hrozen má střední velikost, je dlouhý a u základu je rozvětvený, tvořící kužel. Bobule jsou v hroznu umístěny středně těsně. Samotná bobule je středně velká a má zlatavě žlutou barvu. Dužina bobule je charakteristická svým muškátovým aroma.
Pěstitelské vlastnosti
Solaris je odrůda, která není náročná na umístění a může být pěstována ve všech vinařských oblastech České republiky i na periferiích vinařských oblastí. Má však mírně vyšší nároky na půdní podmínky a nepřežije na suchých půdách.
Hrozny této odrůdy dozrávají v první polovině září a v teplejších letech i koncem srpna. Solaris je velmi odolný vůči zimním mrazům, plísni révy a padlí révy. Také dobře odolává šedé hnilobě. Za příznivých podzimních podmínek mohou být hrozny napadeny ušlechtilou šedou hnilobou. Odrůda může být pěstována bez chemické ochrany nebo pouze s minimální ochranou.
Optimální zátěž pro tuto odrůdu je 4-6 oček na m2. Má poměrně husté olistění, a proto je důležitá zelená práce, jako je podlom a odstraňování přebytečných letorostů. Je také nezbytné odstraňovat zálistky. Odlisťování oblasti s hrozny se provádí diferencovaně v závislosti na počasí. Tato odrůda nepotřebuje regulaci násady hroznů během vegetace. Sklizeň hroznů je určována aromatickou zralostí bobulí, cukernatostí a obsahem kyselin. Solaris má vynikající schopnost akumulovat cukry, zatímco obsah kyselin je při vyšších cukernatostech často velmi nízký.
Enologické vlastnosti
Pro tuto odrůdu je nejvhodnější pozdní sběr. Přísně reduktivní technologie pomáhá udržet svěžest vína. Tímto způsobem se vyrábí aromatické vína s příjemnou kyselinkou. Je vhodné odkalit mošt a možná využít chladné kvašení. Při vyšších kvalitativních kategoriích je důležité dbát na obsah kyselin. Při nízkém obsahu kyselin má víno slabé aroma a chuť.
Využití odrůdy a kvalita vína
Solaris je odrůda, která je vhodná do všech vinařských oblastí i okrajových oblastí. Je také vhodná pro výrobu burčáku a odrůdových vín. Díky muškátovému aroma může být také zajímavá pro výrobu cuvée. Víno má silnou muškátovou vůni, plnou chuť a svěží kyselinku.