Merzling je odrůda vinné révy, která byla vyšlechtěna pod kódem FR 993-60 jako hybrid odrůd Seyve Villard 5 276 a křížence Ryzlink rýnský a Rulandské šedé. Toto vyšlechtění proběhlo ve Státním vinohradnickém institutu v Freiburgu na jihu Německa.
Ampelografická charakteristika
Listy jsou středně velké až velké, pětilaločné, s dobře patrnými výkrojky. Barva listů je tmavě zelená. Listová čepel je pevná. Řapíkový výkrojek je zakrytý. Hrozny jsou velké, ve tvaru válce, s křidélky u třapinového základu. Hrozny jsou bohatě naplněné až velmi husté. Bobule jsou poměrně velké, žlutozelené, s lehce masitým vnitřkem, při plné zralosti nabývají nazlátlé barvy.
Pěstitelské vlastnosti
Merzling je odrůda s bujným až velmi bujným růstem, vyznačující se silně rostoucími letorosty a intenzivní produkcí zálistků.
Tato odrůda vykazuje dobrou odolnost vůči zimě. Není náročná na stanoviště. Preferuje podmínky podobné těm, které vyhovují odrůdě Müller Thurgau. Na vlhkých, hlinitých a výživných půdách má velmi bujný růst a velmi husté hrozny, které mohou být často postiženy hnilobou. Z toho důvodu preferuje chudší a sušší půdy.
Merzling má výbornou odolnost vůči padlí révy a plísni révy. V závislosti na místních podmínkách, klimatu a agrotechnických postupech na vinici je nutné aplikovat 1-3 fungicidních ošetření za vegetační období. Odolnost vůči šedé hnilobě révy, ale i ostatním formám hniloby (bílá hniloba, penicilinová hniloba), je průměrná až nízká. Toto závisí hlavně na hustotě hroznu a kvalitě zelených prací.
Pro pěstování jsou vhodné středně bujně rostoucí podnože – SO4 a Teleki 5 C, nebo i bujnější podnož Kober 125AA. Doporučená zátěž je 4 – 6 oček na m2. Merzling velmi dobře reaguje na regulaci násady hroznů v období vegetace, což vede ke zvýšení kvality.
Merzling zraje ve 2. polovině září, s dobrým obsahem cukru (19-22 °NM) a optimálními hodnotami kyselin (8-10 g.l-1).
Enologické vlastnosti
Merzling produkuje bílé víno s výrazně svěží kyselinkou a silným ovocným charakterem v aromatu a chuti vína.
Pro zpracování plně zralých hroznů s výjimečnou aromatickou zralostí bobulí je ideální metoda lisování celých hroznů. Merzling má robustní třapiny, proto je potřeba lisování provádět opatrně, aby nedošlo k extrakci chlorofylových tónů.
Také je vhodné využít technologii „chladného kvašení“, která zvýrazní ovocný charakter tohoto vína. Tato vína jsou pak vhodná k pití jako mladá vína.
Využití odrůdy
Z odrůdy Merzling lze vyrábět jakostní odrůdová vína, ale také přívlastková vína. Díky výraznému aromatu je tato odrůda výborným partnerem pro cuvée, kde dodává vynikající vůni a svěží kyselinku. V kombinaci s partnerem s jemným zbytkovým cukrem může vzniknout velmi atraktivní produkt.