Ryzlink rýnský – jedna z nejvíce ceněných a nejkvalitnějších odrůd vinné révy

Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský je starobylou a velmi ceněnou moštovou odrůdou vinné révy, která je používána k výrobě vysoce jakostních bílých vín. Díky její prémiové kvalitě bývá tato odrůda naprosto trefně označována jakožto „víno králů a král vín“.  Ve světě je pak známá zejména pod názvem Riesling.

Charakteristika 

Vůně i barva vín vyrobených z této odrůdy se dosti liší v závislosti na ročníku, ze kterého pochází. Dalšími faktory, jež do značné míry způsobují tyto odlišnosti jsou vyzrálost a terroir.

Pokud se podíváme na barvu mladších vín, tak ta se dá charakterizovat jakožto slabě zelenožlutá. Barva vín starších ročníků je pak mnohem výraznější a spíše zlatožlutá. Co se týče vůně, tak u mladších ročníků převládá ovocná složka, dominantní je především vůně broskví a meruněk. U starších vín se potom výrazněji prosazují květnaté a kořenaté tóny (lípa, muškát, luční květy).

Chuť z Ryzlinku vyrobených vín se dá na základě jejich odlišné kvality označit buď za příjemně peprně kořenitou či naopak za osvěžující s říznou kyselinkou. Chuť těchto vín je rovněž typická svou plností.

Historie 

Jak již název napovídá, tak tato odrůda pochází z Německa, konkrétně z údolí horního toku řeky Rýn, kde se prokazatelně pěstuje již od 15. století (konkrétně od roku 1435). Nicméně po dlouhá léta Ryzlink rýnský nepatřil zrovna mezi ty nejoblíbenější odrůdy vinné révy, a tak byl pěstován ve smíšených výsadbách, kde nemohly vyniknout jeho jedinečné vlastnosti. Na to, že se skvěle hodí na výrobu vysoce jakostních bílých vín se přišlo shodou několika okolností až v průběhu 18. století.

Na našem území se prvně objevil v 17. století, kdy se o jeho rozšíření až k nám postaral mnišský řád svatého Benedikta. Do Státní odrůdové knihy České republiky pak byla tato odrůda oficiálně zapsána roku 1941, jako jedna z prvních.

Servírování

Ryzlink rýnský se řadí mezi nejuniverzálnější gastronomická vína. Prémiové značky vyniknou nejlépe v kombinaci s tučnějšími masitými pokrmy a uzeným masem, též se skvěle hodí k rybám a drůbeži. Bez váhání je můžete rovněž servírovat i k většině jídel asijské kuchyně.

Sladké výběry těchto vín jsou pak vhodné k dezertům. Kabinety je doporučováno podávat například ke studeným předkrmům a telecímu masu, pozdní sběry pak k rybám připravených dle všech tradičních úprav.

Rozšíření a Výroba

Aktuálně patří Ryzlink rýnský mezi nejrozšířenější odrůdy a pěstuje se téměř po celém světě, největším producentem však zůstává Německo, následované Francií, Rakouskem, Lucemburskem a Austrálií. V ČR se pěstuje na Litoměřicku, Mělnicku, Znojemsku, Strážnicku a též v okolí Bzence.

Specifikum výroby vín z této odrůdy je, že zejména u vyšších přívlastků bývá často používána technologie, která využívá čistého kmene kvasinek a kvašení při běžných teplotách. Rovněž se při výrobě klade důraz na práci se zbytkovým cukrem, aby se efektivně předcházelo vysokému obsahu alkoholu ve víně.