Sauvignon – tradiční francouzská odrůda, z níž se již po staletí vyrábí kvalitní a populární bílá vína

Sauvignon

Sauvignon se po boku odrůd Chardonnay a Ryzlink rýnský řadí do takzvané velké trojky bílých vín, kterak bývají označovány ty nejkvalitnější odrůdy, jež se používají na výrobu právě těchto vín. Jedná se o starobylou francouzskou moštovou odrůdu, která se pěstuje i u nás, převážně tedy na Znojemsku a Mikulovsku.

Charakteristika

Vína vyrobená z této odrůdy, jež patří mezi ty vysokojakostní, se vyznačují středně sytou zelenožlutou barvou.

Co se týče jejich charakteru, tak u něj dosti, více než je tomu běžné u jiných vín, záleží na kvalitě ročníku. Pokud se jedná o horší ročník, tak v takovém případě bude chuť i vůně poznamenána tóny čerstvě posečené trávy či kopřiv. Naopak u vín z dobrých ročníků bude ve vůni a chuti patrné zahradní ovoce (rybíz, angrešt), v případě výroby z dobře vyzrálých hroznů v nich můžeme zaznamenat i tóny broskví nebo meruněk.

Takováto vína jsou taktéž velmi aromatická, přičemž jejich chuť je plná, dlouhotrvající. Dosti často se pak u nich setkáváme s minerální příchutí.

Historie

Přesná oblast původu této odrůdy vinné révy není známá, nicméně je prokázáno, že pochází buď z francouzského regionu Bordeaux, anebo z vinařských oblastí na Loiře. Dokonce ani to, jak vznikla se dodnes neví, jako nejpravděpodobnější se však jeví to, že vznikla spontánním křížením odrůd Chenin Blanc a Tramín.

Z Francie, která zůstává její baštou i v dnešní době, se postupně začala rozšiřovat téměř do celého světa, s vinicemi osázenými touto odrůdou se tak nyní můžeme již setkat například i na Novém Zélandu či v Jihoafrické republice.

Svojí dlouholetou tradici má i na našem území, kam se dostala už v 16. století spolu s Habány. Do Státní odrůdové knihy České republiky pak byla oficiálně zapsána v roce 1952. Aktuálně se vzhledem ke své náročnosti na klima a půdu pěstuje pouze na Moravě.

Servírování

Suchá vína Sauvignon je díky jejich silně aromatickému charakteru vhodné podávat ke studeným předkrmům, chřestu či kozím sýrům. Skvěle poslouží i jakožto aperitiv.

Naopak plnější a zralá vína vyrobená z této odrůdy se hodí spíše ke kořenitým jídlům, těstovinám s gorgonzolou nebo například k bílým masům se smetanovými omáčkami.

Vína Sauvignon servírujeme v tenkostěnných, čirých a nebroušených sklenicích o obsahu nad 300 ml za teploty 7-10°C, pokud se jedná o vína mladá a lehká, či 10-12°C, v případě že jde o vína starší, plná a vyzrálá.

Výroba

Při výrobě těchto bílých vín je klíčové to, jaká technologie a jaký způsob výroby bude využit, neboť jsou to právě tyto faktory, jež dokáží do značné míry ovlivnit finální chuť a vůni, kterou bude víno mít.

Globálně však jejich výroba probíhá dle standardního procesu výroby bílých vín, zahrnujícího sklizeň, odstopkování a drcení, lisování, fermentaci, stáčení, čiření a filtraci, zrání a lahvování.