Erilon představuje nově vyšlechtěnou českou odrůdu vinné révy s bílými hrozny. Vytvořen byl z křížení odrůd (Frankovka x Cabernet franc 6/76) x Merlan. Vytvoření odrůdy bylo výsledkem úzké spolupráce šlechtitelů z VVS Resistant, konkrétně F. Mádl, M. Michlovský, V. Kraus, V. Peřina a L. Glos.
Ampelografické vlastnosti
Listy této odrůdy jsou středně velké až velké s tmavě zeleným zabarvením. Jsou trojlaločnaté a horní listové výkrojky jsou mělké. Řapíkový výkrojek má tvar písmene V a je otevřený. Hrozen je středně velký až velký a má dlouhý tvar. Jeho třepina je u základu několikrát rozvětvená. Tvar hroznu je válcovitý a bobule v hroznu jsou uspořádané řidčeji až hustě. Bobule jsou středně velké až větší, kulatého tvaru. Osluněná strana bobule má zlatavou barvu. Chuť bobulí je výrazně aromatická.
Pěstitelské vlastnosti
Nároky na prostředí jsou mírné až vyšší. Odrůda se daří pouze ve vinařských oblastech. Přednost dává svahovitým půdám s vynikajícím osluněním a méně vlhkým podmínkám. Nároky na půdu jsou nižší. Neprosperuje na hlubokých, bohatých a silně vododržných půdách, kde vytváří příliš husté hrozny. Nejlépe se jí daří na písčitých a sušších půdách.
Erilon zraje v první polovině října. Má dobrou odolnost proti zimním mrazům a velmi dobrou odolnost proti plísním. Odolnost proti padlí révy je také dobrá. Při silném tlaku infekcí mohou být listy mírně napadeny. Odolnost proti šedé hnilobě je závislá na hustotě hroznu. Velmi husté hrozny jsou citlivější na šedou hnilobu, zatímco středně husté až řídké hrozny mají velmi dobrou odolnost.
Pro tuto odrůdu je doporučeno zatížení 4-6 oček na m2. Nejlépe se ji daří při středním vedení s řezem na jeden vodorovný tažeň. Erilon má husté listí, takže zelené práce jsou velmi důležité. Je třeba odstranit zálistky z hroznové zóny co nejdříve po kvetení. Odlistění hroznové zóny je vhodné kolem doby zaměkání bobulí, aby se podpořil vývoj aromatické zralosti bobulí. Erilon obsahuje methoxypyraziny, podobně jako Savignon blanc, a optimální aromatický projev je ovocný s jemnou stopou kopřivového aroma a chuti. Při vysoké násadě je doporučena regulace hroznů během vegetace. Pro sklizeň hroznů je důležitá aromatická zralost bobulí, která je dobře vnímatelná chutí.
Enologické vlastnosti
Erilon je vhodný k zpracování za striktně reduktivních podmínek. Po lisování hroznů se doporučuje odkalení a fermentace s čistou kulturou za nižších teplot. Cílem je získat silně aromatické víno s jemnou kyselinkou.
Využití odrůdy a kvalita vína
Erilon je ideální pro výrobu odrůdových vín. Jeho hrozny zpravidla dozrávají do jakostního stupně, kabinetního vína a pozdního sběru. Je vhodný k produkci suchých vín.
Víno z Erilonu má ovocné aroma s jemnými tóny kopřivy, podobně jako u Souvignon blanc. Chuť je bohatá a kyselinka svěží.