Odrůda Auxerrois

AUXERROIS (čti: „ox´roá“) – původní francouzská odrůda, pochází z odrůdy Heunisch. Heunisch je jedna z nejstarších odrůd, kterou do Evropy přivezli Hunové během stěhování národů. Název Auxerrois pravděpodobně vznikl podle hrabství Auxerrois, které se nacházelo mezi severním Burgundskem a oblastí Chablis. Pěstuje se ve Francii (Alsasko, Champagne, Burgundsko), Německu, Lucembursku a Švýcarsku. Odrůda Auxerrois byla do Státní odrůdové knihy ČR zapsána v roce 2004.

Charakteristika odrůdy: 

List je středně velký, tvar čepele okrouhlý, sedmilaločný s velmi mělkými až mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je středně puchýřovitá. Hrozen je středně velký, středně hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá až středně velká, kulatá. Barva bobule je žlutozelená. Doba rašení oček je střední. Růst je středně bujný s polovzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost začíná ve třetí dekádě září.
Proti napadení plísní révovou je odrůda odolná, proti napadení padlím révovým a plísní šedou je středně odolná. Proti poškozen zimními mrazy je středně odolná. Vzhledem k ranému rašení ji mohou poškozovat jarní mrazy.

Na stanoviště má podobné nároky jako Rulandské bílé, kamenité sušší půdy odrůdě však nevadí. Toleruje i vyšší obsah vápníku.

Podnože volíme podle typu půd a tvaru keře. Doporučováno je „SO 4“.
Může se pěstovat na většině vedení bez nároků na specifický řez.
Výnos je středně vysoký, ve zkouškách pro registraci bylo dosaženo v tříletém průměru 10,5 t/ha o průměrné cukernatosti 18,3 °NM. Výnos může snížit sprchávání.
Udržovatelem je VÚRV Praha-Ruzyně, Výzkumná stanice vinařská Karlštejn.

Charakteristika vína: 

Víno je velmi dobré kvality, neutrální až jemné aromatické chuti. Cukernatost je střední, obsah kyselin bývá nižší než u Rulandského bílého. Výnos odrůdy je středně vysoký, pro rané dozrávání se hodí i do okrajových vinařských oblastí. V příznivých letech dosahuje kvality pro výrobu přívlastkových vín.

Zvláštnosti: 

Heunish, z níž odrůda Auxerrois pochází, je jedna z nejstarších odrůd, kterou do Evropy přivezli Hunové během stěhování národů.
Odrůda je vhodná pro obě vinařské oblasti v ČR.
Synonymum jména této odrůdy, tedy „Pinot Auxerrois“ však není v ČR povoleno uvádět na vinětě.

Vhodnost k pokrmům: 

Vzhledem k příbuznosti s Rulandským bílým či Chardonnay, lze vína Auxerrois podávat k mírně upraveným hovězím a vepřovým masům, k drůbežím pokrmům. Vyzrálé víno pak k bažantovi, či divočině. Vína s vyšší kyselostí taktéž k ústřicím.

Mezi sýry volíme měkké sýry s bílou plísní. Ostatní : paštiky, hustší polévky a bílé omáčky.

Bílá vína

0 0 votes
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za váš názor, napište komentář.x