Odrůda Kerner

Odrůda Kerner vznikla šlechtěním ve Státním institutu pro výuku vinohradnictví a ovocnářství ve Weinsbergu v roce 1929. Oficiální registrace v Německu proběhla v roce 1969. Jedná se o kříženec mezi odrůdami Trolínské a Ryzlink rýnský, jehož tvůrcem je A. Herold. V České republice byla tato odrůda zanesena do Státní odrůdové knihy v roce 2001.

Ampelografická charakteristika

Koncová část mladého výhonku je silně pokryta bílými chlupy. List je průměrně velký, pětilaločnatý s výraznými vykrajováními. Řapíkový výkrojek je otevřený ve formě písmene V nebo mírně překrytý. Hrozen je průměrně velký, na základně třapiny se rozděluje na křidélka. Bobule v hroznu jsou uspořádané středně hustě až těsně. Bobule je kulatá, zelenožlutá a při plné zralosti žluto-růžová. Chuť dužiny je jemně aromatická. Jednoleté dřevo má hnědou barvu s lehkým načervenalým odstínem.

Fenologická charakteristika

Kerner začíná rašit v poslední dekádě dubna. Fáze kvetení začíná v první dekádě června. Dozrávání bobulí začíná v první polovině srpna. Odrůda dosahuje ideální zralosti na přelomu září a října.

Požadavky na stanoviště

Přestože je Kerner křížencem s Ryzlinkem rýnským, jeho nároky na stanoviště nejsou tak vysoké jako u mateřského Ryzlinku rýnského. Tato odrůda může být úspěšně pěstována jak v Čechách, tak na Moravě, včetně periferních oblastí pěstování révy. Stanoviště by mělo být dostatečně osluněné a větrné. Lokality s dlouhodobě zadržovanou vlhkostí nejsou vhodné kvůli citlivosti na houbové choroby. Kerner má nízké nároky na půdu a dobře roste a plodí ve všech půdních podmínkách, pokud je správně vybraná podnožová odrůda.

Odolnost vůči biotickým a abiotickým faktorům

Kerner je odrůda citlivější na houbové choroby. Odrůda je velmi náchylná k padlí révy. Odolnost vůči plísni révy je také nízká. Mladé listové plochy a rostoucí zálistky jsou velmi citlivé na tuto chorobu. Odrůda je také náchylná na šedou hnilobu. Pro kvalitní sklizeň je nezbytné udržovat dostatečně vzdušný keř a současně chránit vinici proti šedé hnilobě všemi doporučenými způsoby. Kerner také trpí fyziologickým vadnutím třapiny, kterému je třeba věnovat značnou pozornost, zejména pomocí listové výživy mimo kořen. Kerner má dobré schopnosti odolávat zimním mrazům.

Pěstitelské vlastnosti

Kerner má ideální zatížení 6-8 oček na m2. Je důležité zajistit dostatečně vzdušný pěstitelský tvar. Doporučuje se řez na dlouhý tažeň a rozestupy mezi jednotlivými keři minimálně 2,0 x 1,1 m. Vysoké vedení v širších rozestupech je také vhodné pro dosažení potřebné cirkulace vzduchu.

Všechny operace související s tzv. zelenými pracemi jsou u odrůdy Kerner nesmírně důležité. Patří sem především podlom a včasné zastrčení nových výhonů do drátěné opory. Velký význam mají také operace, které zlepšují proudění vzduchu v oblasti hroznů – zejména odstranění zálistků v této zóně a udržování listové stěny v optimálním stavu. V oblasti hroznů lze dále provádět odlistění ve vzdálenosti 1-2 listů od hroznu, aby byl hrozen dostatečně osluněn a rychleji vysychal. Zelené práce jsou rovněž klíčové pro účinnou aplikaci fungicidů na hrozny a listy.

Kerner obvykle nepotřebuje regulaci množství hroznů během vegetace. Regulace zatížení je obvykle potřeba pouze při zimním řezu.

Dobu sklizně obvykle určuje kombinace aromatické zralosti a cukernatosti hroznů. U Kerneru je možné během dozrávání efektivně sledovat změny aromatických látek v bobulích a tak optimalizovat termín sklizně.

Enologické vlastnosti

Kerner má schopnost produkovat velmi zajímavá, aromatická vína podobná těm z odrůdy Ryzlink. Základem pro výrobu kvalitního vína je perfektní zdravotní stav sklizených hroznů. Pokud jsou hrozny napadeny padlím révy nebo hnilobami, je nezbytné provést důkladné očištění moštů, aby se minimalizoval přechod negativních chuťových tónů do vína.

Kerner má velký potenciál pro výrobu kvalitních přívlastkových vín s jemným obsahem zbytkového cukru, který bude harmonicky sladěn s obsahem kyselin. Při takové surovině je důležité pečlivě vybírat kmen kvasinek, aby bylo možné pracovat se zbytkovým cukrem ve víně. Kvasinky, které mošt rychle prokvasí téměř na nulu, jsou pro tento typ vína méně vhodné. Vína z odrůdy Kerner jsou velmi atraktivní a v Německu velmi oblíbená.

Dalším možným stylem vín z odrůdy Kerner je svěží a silně aromatické víno z důkladně očištěných moštů, které prošlo chladným kvašením.

Kerner preferuje zpracování reduktivními technologiemi v nerezových nádobách. Pro vína, která zdůrazňují aroma, je vhodné lahvování pod plastovou zátku.

Využití odrůdy a kvalita vína

Vína z odrůdy Kerner se vyznačují širokou škálou použití. Mohou se prezentovat jako odrůdová vína. Díky své aromatickosti a svěží kyselině jsou ideální jako složka pro cuvée.

Vína jsou charakteristická svou květinovou a ovocnou chutí, svěží kyselinou a bohatým chutným profilem. Jsou ideální jako jakostní nebo kabinetní vína.

Bílá vína

5 1 vote
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za váš názor, napište komentář.x