Ač by se dle názvu mohlo zdát, že se jedná o odrůdu červeného vína, tak vězte, že tomu tak není a Tramín červený je ve skutečnosti odrůdou, jež se používá k výrobě bílého vína. Název tohoto druhu Tramínu je odvozen od červeného zabarvení jeho hroznů.
Tato odrůda je u nás pěstována ve všech vinařských podoblastech, v největší míře pak na Velkopavlovicku, Bzenecku a Mikulovsku.
Charakteristika
Vína vyrobená z této odrůdy se dají relativně snadno rozpoznat už podle jejich zabarvení, které je zlatavě žluté, intenzivní a s výraznými odlesky. Jedná se též o silně aromatická vína, jejichž vůně je charakterizována jakožto výrazná, bohatá a kořenitá.
Co se týče jejich chutě, tak v ní můžeme nalézt tóny čajové růže, exotického nebo tropického ovoce, meruňky či například skořice. Za nejlepší vína vyrobená z této odrůdy se dají považovat ta suchá, u nichž ještě více vyniká intenzita jejich chutě a vůně.
Vzhledem ke své lehce vyšší cukernatosti se Tramín červený často používá i jakožto odrůda pro výrobu přívlastkových vín, zejména tedy slámových a ledových.
Historie
Původ této starobylé moštové odrůdy vinné révy je nejasný, ta pravděpodobně vznikla nahodilým křížením některých dnes již neexistujících odrůd. Dle nejnovějších genetických výzkumů má Tramín červený poměrně blízko k volně rostoucí révě lesní.
Dokonce není dodnes známá ani přesná oblast, kde se poprvé vyskytl. Některé zdroje uvádějí jakožto místo původu sever Itálie, jiné zas oblast mezi severovýchodní Francií a jihovýchodním Německem či dokonce Maďarsko.
Postupně se Tramín červený rozšířil téměř po celé Evropě, nicméně v žádné z evropských zemí není odrůdou dominantní, jedná se tedy spíše o doplňkovou odrůdu. Největší popularitě se těší ve francouzském regionu Alsasko.
Servírování
Bílá suchá vína vyrobená z Tramínu je doporučováno podávat k uzeným rybám, cibulovému koláči nebo pečenému masu. Hlouběji vychlazená vína lze též servírovat jakožto aperitiv, často se rovněž nabízejí i jako doprovod předkrmů.
Sladší výběry je možno nalévat k sýrům s modrou plísní či ovocným salátům. Velmi sladké Tramíny se pak perfektně hodí zejména k sladkým dezertům, například k tvarohovému nebo švestkovému koláči.
Ideální teplota, při níž by měla být tato vína servírována, se pohybuje v rozmezí mezi 8º až 12ºC, záleží na konkrétním druhu.
Výroba
Změny barvy, již zmiňované v úvodu, z červených hroznů Tramínu na zlatavě žlutá vína lze dosáhnout pomocí běžného výrobního postupu, při kterém jsou z procesu kvašení vyřazeny slupky, právě ty totiž obsahují červená barviva (anthokyany).
Někteří výrobci ovšem krátce macerují (nakvašují) Tramín i se slupkou. Tato vína se pak vyznačují lehce narůžovělou barvou.