Tato odrůda vznikla díky práci J. Zimmermanna ve Státním vinohradnickém institutu umístěném ve Freiburgu. Pochází z křížení odrůd Ryzlink rýnský a (Seyve Villard 12481 x (Rulandské šedé x Chrupka bílá)). V Německu se těší značné popularitě a její výskyt se neustále rozšiřuje.
Ampelografická charakteristika
List je středně velký, pětilaločný, s výraznými výkrojky. Listová čepel má tmavě zelenou barvu. Řapíkový výkrojek je překrývající. Povrch listu je puchýřovitý. Hrozen má střední velikost, tvar kužele, a u základny třapiny je křidélko. Bobule v hroznu jsou těsně poskládány. Bobule je kulatá, malá, zelenožlutá, na sluncem ozářené straně zlatavá.
Pěstitelské vlastnosti
Johanniter je odrůda s vyššími nároky na polohu. Preferuje svahovité terény s jižním nebo jihozápadním směřováním a dostatečným osluněním. Co se týče půdních podmínek, není náročný. Dokáže snést i sušší půdy.
Dozrává v polovině října. Vytrvalost vůči zimním mrazům je solidní. Odolnost vůči plísni a padlí révy je dobrá až střední. Odrůda je také odolná vůči šedé hnilobě. Obecně se doporučuje provést 1-2 aplikace fungicidů během vegetace.
Pro tuto odrůdu se doporučuje zatížení 6-8 oček na m2. Optimální pěstitelským tvarem je střední vedení s řezem na tažně. Většinou nepotřebuje regulaci násady hroznů v průběhu vegetace. Během dozrávání je vhodné odlistění zóny hroznů, což napomáhá dosáhnout kvalitní aromatické zralosti hroznů a snížit kyselost bobulí. Podnožové odrůdy se volí v závislosti na půdních podmínkách.
Enologické vlastnosti
Aromatická zralost a obsah kyselin jsou klíčové pro zpracování této odrůdy. Technika zpracování hroznů je podobná technice používané pro Ryzlink rýnský. Je vhodné provést mírné odkalení a kvašení při teplotách 18-20 °C, což přispívá k vynikajícímu rozvoji chuťové plnosti vína. Při vyšších kvalitativních stupních je vhodné nechat obsah zbytkového cukru, což pomáhá vyrovnávat kyseliny. Víno se vyrábí reduktivní metodou.
Využití odrůdy a kvalita vína
Johanniter je odrůda, která je ideální pro produkci vysoce kvalitních odrůdových vín. Může být také součástí cuvée v procesu výroby biovín.
Víno má jemnou ovocnou chutí s tóny zelených jablek a hrušek, chuť je bohatá a kyselinka je výrazná.