Cabernet franc je globální odrůda vinné révy určená pro produkci vysokokvalitních červených vín. Tato odrůda pravděpodobně vznikla ve Francii. Je neobyčejně důležitá v oblasti Bordeaux. Nicméně je běžně k nalezení ve většině vinařských regionů celého světa. Vzhledem k pozdnímu zrání je v České republice méně důležitá.
Ampelografická charakteristika
List je středně velký, s výrazně tří- až pětilaločnatým tvarem. Horní výkroje listové čepele jsou značně patrné, se zoubkem umístěným v těchto výkrojích. Řapíkový výkrojek je otevřený a má tvar písmene U. Hrozen je střední velikosti, na základně třapiny se větví do křidélek, je válcovitě-kuželovitý až kuželovitý. Rozložení bobulí v hroznu je středně husté až řidší. Bobule je malá až středně velká, pokrytá voskovitým povlakem. Barva slupky bobule je tmavě modrá až černá. Chuť dužiny je typická kabernetová.
Pěstitelské vlastnosti
Cabernet franc při pěstování v našich podmínkách vyžaduje pouze nejlepší stanoviště. Velká vína z této odrůdy lze vypěstovat pouze z nejlepších „terroir“. Velmi zásadní je teplota na lokalitě a slunce svítící na keře. Nároky odrůdy na půdní podmínky jsou relativně nízké. Snáší i sušší půdy, kde vytváří menší bobule, které mohou být paradoxně kvalitnější.
Odrůda dozrává ve druhé polovině října. Odolnost vůči zimním mrazům je průměrná až dobrá. Odolnost vůči houbovým chorobám lze celkově považovat za průměrnou. Odrůda je více náchylná k napadení padlím révy na listech i hroznech. Odolnost vůči šedé hnilobě je díky volnějším hroznům a pevnější slupce relativně dobrá. Odrůda netrpí fyziologickým vadnutím třapiny a vadnutím hroznů.
Doporučované zatížení pro Cabernet franc je 6-8 oček na m2. Je vhodné provést řez na jeden dlouhý nebo dva kratší tažně. Pokud je zastoupení hroznů vysoké, je potřeba provést regulaci násady hroznů během vegetačního období. Vhodným časem je začátek zrání bobulí. Půlení hroznů by mohlo být také vhodným způsobem regulace. Olistění keřů je středně husté až řidké. Je proto důležité především odstranit zálistky v oblasti hroznů. Tradiční odlistění často nemusí být nutné.
Z hlediska zralosti hroznů je fenologická zralost velmi důležitá, na kterou se musí přizpůsobit technologie výroby vína.
Enologické vlastnosti
Jen v nejlepších „terroir“ se dosáhne excelentní fenolické zralosti hroznů a je možné vyrábět vína pomocí dlouhodobé macerace hroznů. Takové víno je potom určeno k zrání v dřevěných sudech nebo sudech „barrique“. Je nezbytné provést jablečno-mléčnou fermentaci a mikrooxidaci pro zjemnění chuti a stabilizaci barvy.
Využití odrůdy a kvalita vína
Tato odrůda je méně vhodná pro naše pěstitelské oblasti. Jak již bylo zmíněno, vyžaduje nejlepší lokality. Ve Francii se využívá k výrobě velkých „cuvée“ z oblasti Bordeaux.
Víno je bohaté, extraktivní, s jemnou kabernetovou vůní a jemnými tříslovinami.