Odrůda Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon,  řadící se mezi pozdně dozrávající moštové odrůdy vinné révy, se v nejhojnější míře pěstuje ve francouzském regionu Bordeaux, odkud taktéž pochází. Pěstuje se však též i na našem území, leč tedy výhradně na Moravě, konkrétně hlavně v okolí Hustopečí a na Mutěnicku, míst nacházejících se ve Velkopavlovické vinařské podoblasti.

Charakteristika

Vína vyrobená z této odrůdy zaujmou na první pohled svou typicky tmavě sytou černofialovou barvou.

Z jejich vůně lze převážně cítit silné tóny černého rybízu a lesního ovoce, u vín pocházejících z kvalitních ročníků se k nim pak přidávají i jemné náznaky hořké čokolády či tabáku.

Chuť těchto vín je lehce kořenitá, plná, strukturovaná a mohutná s dlouhotrvajícím dojmem, u mladých vín může být taktéž silně tříslovitá. Mezi další stopové prvky, s nimiž se můžeme setkat v jejich vůni a chuti patří například mentol, vanilka nebo lékořice.

Vína z Cabernetu Sauvignon jsou díky svému pomalému vyzrávání vhodná k dlouhodobé archivaci.

Historie

Jak již bylo v úvodu zmiňováno, tak Cabernet Sauvignon pochází z francouzského regionu Bordeaux, kde s největší pravděpodobností vznikl spontánním křížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc.

Přesné časové období, kdy mělo dojít k tomuto vzniku však není známo, některé zdroje dokonce uvádějí, že tato odrůda mohla být pěstována již v době Římské kolonizace, nejreálněji se však jeví, že k němu došlo až v průběhu 17. století. Co však naopak prokazatelné je, tak je skutečnost, že ve větší míře se začal pěstovat v 18. století.

Druhá polovina 20. století se pak nesla ve znamení jeho rozšiřování do ostatních částí Evropy, včetně tehdejšího Československa. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda Cabernet Sauvignon oficiálně zapsána roku 1980.

Servírování

Vzhledem k plné a aromatické povaze vín vyrobených z Cabernetu je doporučováno je servírovat především k masitým jídlům, skvěle vyniknou například v kombinaci s krůtím masem nebo zvěřinou. Mezi nejvhodnější pokrmy, ke kterým se hodí podávat Cabernet Sauvignon, patří kuřecí řízky s bazalkou či jelení kýta na smetaně.

Samotné servírování by pak mělo být prováděno při teplotě pohybující se v rozmezí 16-18ºC, přičemž by měly být dodržovány všechny náležitosti související s naléváním červených vín (např. volba vhodné skleničky).

Výroba

Výroba vín z Cabernet Sauvignon, odrůdy s dobrou adaptabilitou na rozličné klimatické podmínky a půdy, nemá žádná svá specifika a probíhá tedy standardním způsobem jako u většiny jiných červených vín.

Co však stojí za zmínku je fakt, že současný trend ve výrobě Cabernet Sauvignon stále více směřuje ke kupážování, kterak je označováno scelování vín, což je proces mísení několika odrůd dohromady.

Odrůdy červených vín