Odrůda Merlot

Merlot se řadí mezi ty vůbec nejpopulárnější a nejtradičnější moštové odrůdy vinné révy. Její název je odvozen od francouzského slova merle, kterak je v překladu označován kos ozobávající bobule hroznů. Jedná se o odrůdu později dozrávající a relativně nenáročnou na půdu, leč vyžadující teplejší podnebí. Proto je nejhojněji pěstována v jižní Evropě, jižní Americe a Austrálii. 

U nás se pěstuje výhradně na Moravě, nejvíce pak na Velkopavlovicku, ty vůbec nejlepší Merloty pocházejí z okolí Hustopečí a Popic. Dále na velké množství vinic osázených Merlotem lze narazit i na Mikulovsku nebo Bzenecku.  

Charakteristika  

Odrůda Merlot je určená k výrobě červených vín. Vína z ní zhotovená jsou charakteristická svou tmavě rubínovou až granátovou barvou, jež z nich mnohdy činí opravdu oku lahodící záležitost. I vůně má svá určitá specifika – dominují v ní tóny peckového a lesního ovoce se silným aroma přezrálého černého rybízu, v pozadí pak lze cítit jemnou stopu černého koření. 

Chuť je odborníky na víno označována jakožto sametová a hebká s příjemnou strukturou. Typická je pro vína Merlot též i vláčnost a dlouhodobost doznívání chuti, přičemž prim v ní hrají tóny kompotovaného ovoce. U starších a vyzrálejších vín je možné narazit i na chuťové stopy lanýžů či čokolády. 

Historie  

Původ odrůdy Merlot je francouzský, konkrétně pochází z oblasti Bordeaux. Zároveň se jedná o jednu z nejstarších odrůd na světě, první písemná zmínka o jejím výskytu se datuje do 14. století. Její přesný původ nicméně nebyl dlouhou dobu znám, pouze se spekulovalo o tom, že je geneticky příbuzná s odrůdou Cabernet Franc.  

Rozřešení těchto dohad měla na svědomí až roku 2009 provedená analýza DNA, jež jednou provždy prokázala, že se jedná o křížence odrůd Magdeleine Noire des Charentes a právě Cabernet Franc. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla tato odrůda zapsána roku 2001. Udržovateli odrůdy Merlot v ČR jsou Ampelos-Šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, Mikros-vín Mikulov a Ing. Miloš Michlovský. 

Servírování  

K těžším vínům z Merlotu se ze všeho nejvíce hodí různé pokrmy ze zvěřiny, třeba takové srnčí nebo jelení ragú, dále telecí ledvinky či hříběcí maso. Skvěle chutnají i v kombinaci s hovězí pečení. Tato vína se nicméně dají vzhledem ke svému svěžímu ovocnému charakteru servírovat i samostatně, bez doprovodu jídel. 

Mladá vína z odrůdy Merlot, tedy ta pocházející především z jižní Ameriky, se naopak doporučuje podávat spíše k lehkým pokrmům, vynikající jsou k nim kupříkladu téměř všechna nejznámější jídla italské kuchyně. Vychutnat si k nim dále můžete například i uzené maso a vyzrálé sýry s ušlechtilou plísní na povrchu. 

Odrůdy červených vín