Frankovka – Tradiční odrůda zahalená tajemstvím o jejím původu

Frankovka - charakteristika, historie, servírování

Tato starobylá odrůda vinné révy, jejíž český ekvivalent Frankovka je odvozen od původního německého pojmenování Blaufränkisch, je již po stovky let používána k výrobě červených vín. V České republice se pěstuje výhradně na Moravě, dokonce je druhou nejrozšířenější tamní modrou odrůdou – hojněji je na samém východě naší republiky pěstováno už pouze Svatovavřinecké.  

Největší počet vinic osázených Frankovkou lze jmenovitě nalézt ve Velkopavlovické vinařské podoblasti, v okolí Brna a Slovácka, v okolí Bzence, Strážnice a v Podluží. O vínech vyrobených z Frankovky se pak mezi vinaři traduje to, že jsou rozmarné jako nestálá žena, a to se všemi jejími dobrými i špatnými vlastnostmi. 

Charakteristika  

Tato vína jsou charakteristická svou nesmírně sytou a intenzivní barvou, která se dá definovat jakožto tmavě rubínová s fialovými záblesky. Ve vůni pak jednoznačně dominují ovocité tóny s nezaměnitelným aroma švestek, třešní či lesního ovoce (ostružin apod.). Dále se je možno setkat i s tóny černého koření.  

Co se týče chuti vín, tak ta bývá obvykle plná, bohatá a extraktivní, leč stále krásně hebká a měkká, tudíž jejich konzumace nevyvolává pocity těžkosti. Vína z Frankovky jsou též vhodná k dlouhodobé archivaci. Sama Frankovka – typická středoevropská odrůda se vyznačuje i tím, že se řadí mezi pozdně dozrávající a teplomilné odrůdy. 

Historie  

Jak již nadpis naznačuje, původ Frankovky je zahalen rouškou tajemství a je dosud nevyjasněn. Nejpravděpodobněji se však jeví varianta, že pochází z Rakouska nebo z Německa, vyloučit se ovšem nedá ani to, že svůj původ má ve Francii či dokonce ve Slovinsku. Jedná se totiž o spontánního křížence odrůdy Gouais blanc, vyskytující se primárně ve východní Evropě, s doposud nezjištěnou odrůdou. Dle nejnovějších DNA testů by onou neznámou měla být Blaue Zimmettraube, tedy odrůda z rakouského Štýrska.

Shoda každopádně panuje v tom, že historie vzniku této odrůdy se datuje až do 18. století. No, a dlouho netrvalo a Frankovka se dostala i na české území, do Státní odrůdové knihy byla tato odrůda zapsána už v roce 1941, čímž se řadí mezi první odrůdy, jež do ní byly zaneseny. 

Servírování  

Vína z Frankovky se hodí téměř pro jakoukoliv příležitost – od běžné každodenní spotřeby až třeba po romantická rande, nejvíce ovšem vyniknou jednoznačně v kombinaci s tradiční českou kuchyní. Chybu rozhodně neuděláte, když budete tato červená vína popíjet k pečenému masu, huse, kachně nebo zvěřině, k zahození není ani kombinace s gulášem.  

Servírovat je lze ale i k oblíbeným jídlům italské kuchyně, skvěle chuťově ladí například k těstovinám v kořenité úpravě nebo k některým druhům pizzy. Ideální servírovací teplota vín zhotovených z Frankovky se pak pohybuje v rozmezí mezi 13 až 16 °C.