Odrůda Neronet

Neronet je výsledek šlechtění révy vinné, které proběhlo v České republice. Šlechtěn byl V. Krausem na Zahradnické fakultě v Lednici na Moravě, když zkřížil odrůdy (Svatovavřinecké x Modrý Portugal B 3-27) x Alibernet. Tento modrý hrozen je zaznamenán ve Státní odrůdové knize od roku 1991 a je hlavně pěstován v České republice a na Slovensku.

V České republice je celkem 28,3 ha vinic pěstujících Neronet, zejména ve vinařských podoblastech Slovácké a Velkopavlovické. Tato odrůda se pěstuje také v oblasti Mělnické.

Ampelografická charakteristika

Vrchol mladého výhonku Neronetu je mírně plstnatý mladými listy lehce růžově lemovanými. List je středně velký, silně pětilaločnatý a tmavě zelený, který se na podzim mění na červenou. Řapíkový výkrojek je zakrytý a s průsvitem. Hrozen je od středně velkého do velkého a u třapiny je vícekrát rozvětvený. Bobule jsou malé až středně velké, mírně oválné, brzy se zbarvují modře a jsou pokryté voskovitým povlakem. Kůže je sytě tmavomodrá až černá. Dužina je také tmavě červená. Jednoleté dřevo má tmavohnědou barvu.

Fenologická charakteristika

Neronet začíná růst brzy až středně brzy. Květy se objevují v 1. až 2. dekádě června. Bobule začínají zrát v první polovině srpna a dozrávají od konce září do začátku října.

Nároky na stanoviště

Neronet vyhovují vinohradnické pozemky s dostatkem tepla a slunečního světla, přičemž svahovité pozemky jsou velmi vhodné. V těchto podmínkách vytváří dostatek barviv. Tato odrůda není náročná na půdu a vhodné jsou hlinitopísčité a hlinité půdy. Neronet nepřežije v suchých podmínkách, kde by třapina a hrozny rychle vysychaly.

Odolnost proti biotickým a abiotickým faktorům

Neronet je středně odolný vůči zimním mrazům, ale může být citlivější na poškození jarními mrazy. Má střední odolnost proti plísni a padlí révy. Odolnost proti šedé hnilobě a dalším typům hniloby je vyšší, což je dáno méně hustým rozložením hroznů a pevnější kůží bobulí.

Pěstitelské vlastnosti

Pro tuto odrůdu je doporučená zátěž 6-8 oček na m2. Je vhodný pěstitelský tvar vedení s řezem na tažně. Na Slovensku se také často používá jednoduchá záclona. Běžně se neprovádí doplňková regulace násady hroznů během vegetace. Regulace se obvykle provádí zimním řezem. Odlistnění zóny hroznů je prováděno hlavně za účelem nepřímé ochrany hroznů proti padlí révy a hnilobě. Během dozrávání hroznů se často vyskytuje vysychání třapiny a postupné usychání bobulí. Proto je vhodné sklízet hrozny dříve, než dojde k masivnímu vysychání.

Enologická charakteristika

Hrozny se obvykle sklízí v jakostním stupni. Technologie výroby může zahrnovat přímé lisování hroznů nebo různou délku macerace v závislosti na účelu výroby vína. Chuť vína je příjemně ovocná, což umožňuje její použití pro přibarvení, pokud jsou dodrženy zákonné poměry.

Využití odrůdy a kvalita vína

Neronet se používá k přibarvení vín, jako vhodný partner pro „cuvée“ nebo pro výrobu odrůdových vín. Barva vína je silně červená, aroma je jemně ovocné s výraznější tříslovinou.

Odrůdy červených vín

5 2 votes
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za váš názor, napište komentář.x