Modrý Portugal – Réva nepocházející z Portugalska vhodná pro červená a Svatomartinská vína

Modrý Portugal - charakteristika, historie, servírování

Modrý Portugal je starobylou moštovou odrůdou révy vinné, jež je určená k výrobě červených vín. Její hrozny jsou středně velké až velké a průměrně váží kolem 170 gramů. Nemá příliš vysoké nároky na půdu, leč nejvíce jí vyhovuje ta štěrkovitá a hlinitá, zároveň se vyznačuje vysokou plodností a dobře snáší sucho. 

Vinice s touto odrůdou se nacházejí v téměř celém Podunají, tedy od států bývalé Jugoslávie přes Maďarsko a Slovensko až po Rakousko a Německo, kde patří vůbec k těm nejrozšířenějším. V České republice je Modrý Portugal též pěstován velice hojně, a to jak v Čechách, kde se těší oblibě zejména na Litoměřicku, Roudnicku a Čáslavsku, tak i na Moravě – zde je nejvíce rozšířen v okolí měst Kyjov, Uherské Hradiště a Hodonín. 

Charakteristika  

Setkat se můžeme s opravdu širokým spektrem kvality vín vyráběných z Modrého Portugalu, všechny se však vyznačují skvělou pitelností. Zajímavým faktem je pak to, že Modrý Portugal je nejčastěji využívanou odrůdou pro výrobu Svatomartinských vín. Barva těchto vín se dá charakterizovat jakožto světle rubínová. 

Ve vůni převládají tóny peckového ovoce, obzvláště silné je aroma třešní, a černého koření. Čas od času lze narazit i na vína, jež mají lehkou květinovou vůni, či je z nich jemně cítit čerstvé seno. Chuť vín vyrobených z Modrého Portugalu je sametová, harmonická a příjemná, přičemž je téměř bez kyselinek, tudíž je i velice svěží. 

Historie  

Původ odrůdy Modrý Portugal je neznámý, nicméně jedno je jisté – rozhodně nepochází z Portugalska, ač by k tomu její název mohl inklinovat. Jak již bylo zmiňováno, daří se jí zejména v oblasti Podunají, předpokládá se tak, že pochází z těchto končin, nejpravděpodobněji se jeví to, že má rakouský původ. 

Modrý Portugal je křížencem odrůd Sylvánské zelené a Blaue Zimmettraub, přičemž druhá jmenovaná je pěstována, byť pomalu z mapy vinařského světa mizí, právě v Rakousku. První písemné zmínky o této odrůdě se datují do 18. století. Do Čech se pak Modrý Portugal dostal už okolo roku 1880, ve Státní odrůdové knize České republiky je zapsán od roku 1941. 

Servírování 

Díky své nebývalé lehkosti se vína z odrůdy Modrý Portugal hodí k nesmírně široké škále pokrmů. Rovněž svým neutrálním dojmem nikterak neruší chuťový ráz jídel. Servírovat je tak můžete kupříkladu ke studeným předkrmům, těstovinám či pečené drůbeži. Skvělé jsou i v kombinaci se sýry nebo šunkou. 

Co se týče teploty podávání, tak je doporučováno tato vína podávat mírně podchlazená, neboť pomocí toho je možné zmírnit jejich případné chuťové, respektive kvalitativní vady. Perfektně zahánějí žízeň, podávat je tak lze i samostatně, například při příležitosti různých večírků.