Laurot

Odrůda s pracovním názvem MI–5–106. Odrůda vznikla křížením podobně jako např. odrůda „Kaberon“. Laurot vznikl poměrně složitým křížením odrůd (Merlot x Seibel 1366) x (Frankovka x Svatovavřinecké). Odrůda byla vyšlechtěna ve Vědeckovýzkumném sdružení Resistant Velké Bílovice, šlechtiteli jsou Doc. Ing. Miloš Michlovský, CSc., Prof. Ing. Vilém Kraus, CSc., Lubomír Glos, Vlastimil Peřina a Ing. František Mádl. Pyl byl získán z výzkumného ústavu v Kišiněvě v Moldávii, vlastní křížení a selekce byly provedeny v Lednici na Moravě, Břeclavi a v Perné. Ve Státní odrůdové knize je Laurot zapsán od roku 2004.
Udržovatelem odrůdy je Ing. Miloš Michlovský, CSc.

Charakteristika odrůdy: 

Laurot je raná až pozdní moštová modrá odrůda.Proti napadení plísní révovou a plísní šedou je odrůda středně odolná až odolná, proti napadení padlím révovým je odolná – tedy slušná tolerance vůči houbovým chorobám.

List je malý až středně velký, tvar čepele je pětiúhelníkovitý, bez vyznačených laloků s velmi mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je středně puchýřovitá. Hrozen je středně velký, řídký s krátkou stopkou. Bobule je malá až středně velká, kulatá. Barva bobule je modročerná, dužnina je bez zbarvení. Doba rašení oček je raná až střední. Růst je středně bujný až bujný s polovzpřímenými nebo vodorovnými letorosty. Sklizňová zralost začíná v první až druhé dekádě října. Odrůda má vysokou a pravidelnou úrodnost. K získání výborné jakosti vína je třeba sklizně omezovat (selekce hroznů).
Odrůdě vyhovují úrodná, vzdušná stanoviště, ne příliš vysychavá, na nichž slábne růst. Půdy jsou doporučovány zejména hlinité. Doporučují se bujně rostoucí podnože, pro jednotlivé půdní typy však nejsou doposud vyzkoušeny. Vzhledem k vysoké plodnosti je nutný umírněný řez na jeden tažeň, případná redukce násady hroznů.

Výnos odrůdy je středně vysoký, ve zkouškách pro registraci bylo dosaženo v tříletém průměru 10 t/ha o průměrné cukernatosti 18,5°NM.

Charakteristika vína: 

Tmavě červené víno je plné, vyrovnané a jeho kladné vlastnosti vyniknou zvláště po jablečno–mléčném kvašení a po školení v dubových sudech typu barrique.

Zvláštnosti: 

Odrůda poskytuje vína vysoké kvality, vyznačující se aromatickou vůní a harmonickou chutí typu Svatovavřineckého s výraznou kyselinou, kterou je v některých ročnících nutno odbourat. Při zrání se víno rychle sametově zaplňuje. Při zajištění uvedených agrotechnických zásad na vhodných stanovištích, nepotřebuje Laurot chemickou ochranu a je tím předurčena pro ekologické vinohradnictví.

Vhodnost k pokrmům: 

Hovězí steak, kořenité úpravy vepřového, zabijačka a zvěřinové speciality.


0 0 votes
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x