Portské víno – co to je, výroba, historie, charakteristika, druhy

Historie portského vína

Portské víno vzniklo v 17. století a to díky anglickým obchodníkům. V té době byl velký zájem o rozkvět obchodu s Portugalskem, eventuálně o import vína. Důvodem byla válka s Francií a neschopnost dovážet víno právě z této země. Cesta z Portugalska byla velmi dlouhá a proto, aby víno neskyslo, začali do něj přidávat alkohol, konkrétně brandy. Víno se tak stalo sladší a silnější.

V současné době se portské víno hlavně pije, ale lidé ho používají i při přípravě svých pokrmů

Charakteristika vína

 Název portského je odvozen od města Porto, které leží na ústí řeky Douro v Portugalsku. Hrozny, které se pěstují na výrobu portského roste na strmých svazích údolí řeky Duoro.

Nejpoužívanější a nejideálnější odrůdy, ze kterých se vyrábí portské víno jsou Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinta Amarela, Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinto Cão.

Výroba portského vína

 Čím se portské víno liší od ostatních vín? Zejména v různém objemu alkoholu a cukru ve víně.

Portské víno má velký obsah alkoholu s vysokým podílem nekvašeného cukru. Obsah alkoholu v těchto vínech se pohybuje kolem 20 % (může to být však více, ale i méně).

Úroda hroznů se sbírá na přelomu měsíců srpen a září. Pak se hrozny zpracovávají v kamenných nádobách, melou se a šlápou nohama.

A proč právě tímto způsobem? Výrobci tvrdí, že portské víno je pak kvalitnější.

Potom mošt kvasí v dřevěných sudech nebo nerezových tancích. Jakmile dosáhne mošt 7% alkoholu, přilévá se do něj zhruba 100 litrů lihoviny s koncentrací 77% alkoholu. Přimíchán alkohol ihned usmrtí všechny druhy kvasinek a tím se automaticky pozastaví proces kvašení vína. Díky tomuto procesu zůstává ve víně hroznový neprokvašený cukr.

Postup destilace je stejný pro všechny odrůdy portského. Až při dalším postupu se ukáže, jaký typ portského se bude vyrábět.


 

Druhy portského vína

 Rozlišujeme dva základní druhy portského vína – Ruby a Tawny.

Ruby Port

 Ruby Port je výrazné ovocné víno, které má rubínovou barvu. Po kvašení se skladuje v nerezových tancích, aby se zamezilo oxidačnímu stárnutí a aby si zachovalo svou původní rubínovou barvu. Přestože tomu, že chuť tohoto vína se s přibývajícím věkem nezlepšuje, nearchivuje se.

Tawny Port

 Tento druh vína zraje v dřevěných sudech a tak je vystavováno k stupňovité oxidaci a odpařování. Výsledkem těchto procesů je světlejší až zlatohnědá barva vína. Když je víno vystavováno oxidaci dodává mu charakteristickou “ořechovou“ vůni, jejíž síla odpovídá typu portského.

Druh Tawny zraje v sudech přibližně dva až tři roky. Oficiální třídy jsou 10, 20, 30 a 40 let. Tyto čtyři třídy uvádějí konečný věkový profil pro tento druh portského, nikoli však jejich současný věk, proto si lidé někdy myslí, že třídy označují průměrný věk vína.

Rosé Port

 Růžové portské je na trhu krátce. Z technického hlediska se řadí do stylu Ruby, kvasí podobným způsobem, ale do růžového vína.

White Port

 Bílé portské se vyrábí z bílých hroznů. Může se vyrábět v různých druzích, například Dry, Sweet, Very Sweet. Klasické bílé portské víno je skvělou přísadou do koktejlů.

Pokud bílé portské příliš dlouho zraje v dřevěných sudech, jeho barva tak velmi ztmavne, že je někdy velmi těžké rozeznat, zda je víno původně bílé nebo červené.

Vintage Port

 Portské víno Vintage zraje v dřevěných sudech přibližně dva a půl roku před jeho lahvováním. Obvykle potřebuje dalších 10 – 40 let zrání v lahvi, dokud dosáhne správný věk konzumace. Jelikož zrají v sudech krátce mají tmavou barvu a svěží ovocnou vůni.

Single Quinta Vintage Port

 Single Quinta Vintage Port je víno z jedné vinice, narozdíl od ostatních klasických lahví portského, které pocházejí z několika vinic.

Late Bottled Vintage

 Pozdě plněno Vintage portské je víno, které bylo původně určeno k lahvování, podobně jako Vintage portské, ale díky nízké poptávce zůstalo v sudech déle. Po čase se z nich staly dva odlišné druhy. Obě byly sice plněno v rozmezí 4 – 6 let, ale jeden druh byl filtrován ještě před lahvováním, no druhý ne.

Colheita

Colheita je portské z druhu Tawny z jednoho ročníku. Na láhvi je namístě označení věku uveden aktuální ročník. Někteří lidé si pletou Colheitu s Vintage portským. Rozdíl je v tom, že Vintage se plní přibližně 18 měsíců po sklizni a nadále zraje. Colheita je 20 a více let v dřevěných sudech a až potom je plněno a prodáváno. Dokonce se vyrábí i bílá Colheita, ale jen v malých množstvích.