Svatomartinské víno

Svatomartinské víno je neodmyslitelně spjato se svátkem svatého Martina. Milovníci vín se tak každoročně těší na 11. listopadu, kdy budou moci konečně ochutnat mladá, svatomartinská vína, tedy první vína sezóny. Jak svatomartinské víno vzniká?

Svatomartinská vína jsou mladá, suchá vína, s velmi krátkým zráním, které zpravidla trvá jen několik týdnů. Právě díky krátké době zralosti získává tento typ vín svou typickou ovocnou chuť. Z pestré palety druhů těchto živých vín si vyberou i ti náročnější z vás.

Svatomartinské víno – výroba

Podle zažité české tradice se svatomartinské neotevírá dříve než 11. listopadu v 11 hodin. Víno se konzumuje společně se svatomartinskou husou a sladkými koláčky. Vinaři doporučují spotřebovat tato mladá vína do Velikonoc, jinak by mohla přijít o svou svěžest.

Svatomartinské víno musí být vyráběno z následujících odrůd:

Aby se víno mohlo nazývat svatomartinské, je nutné, aby byly hrozny vypěstovány v Česku a hotový výrobek musí projít hodnocením nezávislé komise. Při kontrole se posuzuje barva, čirost, vůně i chuť. Díky preciznímu posouzení si tak můžete být jisti, že si na sv. Martina dopřejete opravdu kvalitní a výborné víno z českých vinic.

Druhy svatomartinských vín

Nabídka svatomartinských vín, které můžete 11. listopadu slavnostně otevřít, je velmi pestrá. Rozmanitost panuje ve vůni, chuti i barvě. Na výběr jsou jak vína bílá, tak červená, a nechybí ani růžová vína, jejichž zástupcem je odrůda Zwiegeltrebe.

Bílá svatomartinská vína mají příjemnou ovocitou chuť, jsou svěží a vyrovnaná. Na pohled mají zelenkavě-žlutou barvu, často házejí také odstíny zlaté. Patří sem Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský.

Červená vína, kam se řadí Modrý Portugal a Svatovavřinecké, se barví do rubínových až granátových odstínů, taktéž se vyznačují ovocitou chutí s jemným květinovým nádechem. Zkušení vinaři by chuť červeného svatomartinského popsali jako hladce sametovou a harmonickou.

Růžová vína jsou typická svou růžovou až cibulkovou barvou. Jedná se rovněž o vína s ovocnými tóny a jemnou kyselostí.

Daný je také maximální obsah alkoholu. U bílých a růžových vín nesmí být překročena hranice 12,5 % obj. Pro červená vína je poté stanoveno 13 % obj.

Zajímavé je, že chuť mladých svatomartinských vín podle vinařů napoví, jak bude chutnat víno v dané sezóně.

Kdo byl svatý Martin?

Kdo to vůbec byl svatý Martin, jehož jméno naše svatomartinské víno hrdě nese? Svatý Martin byl římským vojákem. Narodil se v roce 316 n.l. a pohřben byl právě 11. listopadu roku 397. Legenda vypráví, že jednoho dne Martin věnoval část svého kabátu žebrákovi, načež se mu zjevil sám Kristus oblečen právě v onom kabátě. Martin následně oddal celý svůj život Bohu.

Nyní je sv. Martin považován za patrona jezdců, vojáků, hus a také vinařů.

Historie svatomartinského vína

Kdy a kde ale vznikla tradice, která se ke svatému Martinovi váže, a díky které si každoročně připíjíme svatomartinským vínem na příchod zimy?

Svatý Martin podle vyprávění přijíždí na bílém koni a je ztělesněním blížící se zimy. Historie tohoto svátku sahá až do sedmého století. Čeledíni v tento den dostávali výplatu a po celé zemi se pořádaly hody, probíhaly trhy a ochutnávala se první vína nového ročníku.

Samotné svatomartinské víno bylo známé již v 18. století za dob vlády Josefa II. V Česku se začalo vyrábět v roce 2005. Zvykem je podávat svatomartinské víno společně s pečenou husou, knedlíky a červeným zelím. Pochutnat si v tento den můžete také na svatomartinských rohlíčcích s mákem či povidly.