Španělská vína, odrůdy a vinařské oblasti

Španělsko je synonymem pro vášnivý flamenco, pikantní paellu, slunné pláže Costa del Sol a samozřejmě a především vynikající vína. Hrdě se pyšní svou třetí příčkou mezi největšími světovými výrobci vína s ohromující produkcí přes 35 milionů hektolitrů ročně. Čím si získalo takovou oblibu a jakými víny se může Španělsko pyšnit?

Od Féničanů ke Kolumbovi: Fascinující historie španělského vína

Féničané začali psát první kapitolu v historii španělského vína, když v roce 1100 př. n. l. přivezli do země první vinnou révu. Tento nový plod rychle zakořenil na španělské půdě a ve výrobě vína se začal masivně využívat. Dokonce v roce 800 před naším letopočtem bylo ve Španělsku pěstováno více než 100 odrůd hroznů.

V té době se o rozkvět španělského vinařství zasloužili i Římané, kteří přivezli nové odrůdy hroznů a především také nové techniky jejich zpracování. V prvním století našeho letopočtu bylo ve Španělsku více než 400 vinařství, díky čemuž se víno stalo velmi oblíbeným.

Následující staletí však byla pro španělské vinařství těžká. Mauři, kteří v roce 711 n.l. přišli do Španělska, ukončili vinařské aktivity ve velké části země. Teprve ve 12. století se výsadba vinné révy začala zase zvyšovat. Sláva španělského vína se však začala obnovovat až v 15. století.

Zlomový moment nastal v roce 1492, kdy Kryštof Kolumbus přivezl z Ameriky vinnou révu z Hispanioly (dnešní Haiti a Dominikánská republika). Tyto révy se ve španělském klimatu a půdě cítili jako doma a rychle se rozšířily po celé zemi. To vedlo k novému rozmachu vinařství a vzniku mnoha nových vín určených k exportu. V této době se Sherry stalo jedním z nejznámějších španělských vývozních produktů a dodnes je po celém světě velmi oblíbené.

Nejznámější vinařské oblasti ve Španělsku

Pouť po španělských vinařských oblastech by byla pro milovníky vína zajisté úchvatným, avšak také velmi vyčerpávajícím zážitkem. Vždyť těch nejslavnějších a nejkrásnějších oblastí je tolik! Pojďme si představit, alespoň pár těch nejznámějších.

  • Rioja – Bezpochyby se jedná o jednu z nejznámějších a nestarších oblastí španělského vinařského ráje. Nachází se ve slunné severní části této země, mezi pohořím Sierra de Cantabria a řekou Ebro. Rioja je domovem pro vínovou odrůdu Tempranillo, což je nejvíce vysazovaná červená odrůda vína ve Španělsku. 
  • Penedéz – Vinařská perla Katalánska, nacházející se na severovýchodě Španělska. Tato oblast je považována za nejvýznamnější v rámci země a to díky své rozsáhlé produkci  široké palety vín – od suchých přes sladké až po šumivé, vše ve třech barvách – červené, bílé a růžové. Právě zde vzniká také obrovské množství Cava, nejznámějšího španělského šumivého vína.
  • Navarra – Vinařská oblast ležící jižně od Baskicka. která je proslulá svými červenými víny, která jsou tvořena z autentických Garnacha hroznů. Oproti vínům z ostatních španělských vinařských oblastí, jsou vína z Navarry vynikají svou lehkostí a jemností. Tato oblast tedy nabízí skvělou alternativu pro ty, kteří dávají přednost lehčím vínům s výrazným charakterem.
  • Ribera del Duero – je prestižní vinařská oblast v severní části Španělska, známá svou produkcí vysoce kvalitních červených vín. Oblast se může pochlubit mnoha vynikajícími vinařstvími, ale zvláštní pozornost si zašlouží víno Unico. Toto víno, vyráběné vinařstvím Vega Sicilia, je obecně považováno za největší španělské víno. Víno Unico je symbolem exkluzivity a luxusu a je často podáváno při královských slavnostech. Jeho komplexní chutě a aroma vytvářejí nezapomenutelný zážitek pro každého milovníka skvělého vína.
  • Priorat – je jednou z pouhých dvou oblastí Španělska, která má označení Denominacion de Origen Calificada (DOCa), což je nejvyšší stupeň kvality vína. Je proslulá svými silnými a plnými červenými víny s intenzivní chutí. Vinice v Prioratu jsou vysázeny na strmých svazích a půda je zde bohatá na llicorella, což je druh štěrku. Díky těmto podmínkám mají vína v Prioratu jedinečný charakter a jsou vysoce ceněna na celém světě.

Systém kvality vína ve Španělsku

Ve Španělsku je systém značení kvality vína velmi pečlivě regulován a chráněn zákonem. Každé označení na etiketě vína má konkrétní význam a představuje určitou úroveň kvality. Podle těchto označení se může člověk lépe orientovat v kvalitně daného vína a vybrat si víno dle svých preferencí.

  • Denominación de Origen Calificada (DOCa) – Toto označení na etiketě znamená víno nejvyšší kvality. Jedná se o vína z oblastí s dlouholetou historií výroby kvalitních vín jako jsou například Rioja nebo Priorat.
  • Denominación de Origen (DO) – Do tohoto označení jsou zahrnuta vína z různých regionů Španělska, která splňují přísné normy pro výrobu. Tyto normy se týkají například druhu hroznů, technik výroby vína nebo jeho stárnutí.
  • Vino de la Tierra (VdlT) – Jedná se o regionální vína. Zde už hrozny a celkově víno nemusí splňovat tak přísné normy. Jedná se však stále o vína kvalitní.
  • Vino de Mesa toto označení nesou vína s nejnižší úrovní kvality, neboli stolní vína bez specifikace původu. Tyto vína nemusí splňovat žádné zvláštní normy.

Kromě těchto označení mohou být španělská vína označena také jako JovenCrianzaReserva nebo Gran Reserva. Tato označení odkazují na délku zrání vína v dubových sudech a láhvích. Čím déle víno v sudu zraje, tím vyšší označení získá. Na etiketě tak můžeme vidět například nápis Rioja Reserva, což znamená, že jde o víno z regionu Rioja, které zrálo nejméně tři roky a z toho alespoň jeden rok v sudu. Nebo Tempranillo Joven, což pro vás značí, že jde o mladé, lehké ovocné víno, které je určeno pro rychlou spotřebu. Na tato vína na trh dorazí v první či druhém roce po sklizni a jedná se o cenově velmi dostupná vína.

Rozmanitost a jedinečnost španělských vinných odrůd

Rioja: Červená vína z oblasti Rioja se vyznačují různorodostí chutí a stylů od lehkých, svěžích a plných ovocných tónů, až po silná, hluboká, komplexní a odvážná. Chuť těchto vín je typická tóny tmavého peckového ovoce, jako jsou třešně a švestky, a je doplněna o tóny bylin, kůže a vanilky. Vína jsou obvykle suchá a středně plná, s mírnou až vysokou kyselostí.

Tempranillo: Tato odrůda je považována za krále španělských červených odrůd. Hrozny Tempranillo jsou základem pro některá z nejlepších a nejznámějších vín. Vína z tohoto hroznu mají komplexní chuť červeného ovoce, tabáku a koření.

Albariňo: Toto víno je mnohými považováno za druh Ryzlinku a je jedinečné svou vůní citrusové limetky, broskví, melounu a jasmínu, které vede k podobné chuti se suchým závěrem. Díky své máslové chuti se perfektně hodí k mořským plodům. 

Garnacha: Jedná se o plná vína s vysokým obsahem alkoholu a tóny červeného ovoce a koření. Vyznačuje se nízkým obsahem tříslovin a vysokým obsahem alkoholu. Hrozny dozrávají dlouho a milují horké a suché počasí. Při degustaci budete cítit výraznou chuť jahod, malin, fíků a v některých druzích i pepře.

Cava: V překladu znamená sklep, je šumivé víno, které se produkuje především v Penedès, který se nachází nedaleko Barcelony. Přestože je Cava vyráběna stejnou technikou jako šampaňské, tedy metodou dlouhého kvašení v lahví, jedná se o zcela odlišný produkt. To je dáno především použitím místních odrůd hroznů, jako jsou Macabeo, Parellada a Xarello. Cava je také jediným šumivým vínem, které může být označeno jako rosé a k jeho výrobě se může použít až devět různých odrůd hroznů. 

Sherry: Jedná se o velmi specifické víno, které pochází z jihošpanělské oblasti zvané Jerez de la Frontera. Toto víno je známo svou jedinečnou chutí, kterou získává díky speciálnímu procesu stárnutí zvanému solera. V tomto systému se mladé víno postupně míchá se starším vínem v sudech, což vede k vytvoření komplexních a dobře vyvážených chutí.

Věděli jste?

  • 55% španělských vín je červených. Stále více se však do popředí dostávají bílá vína 20% a šumivá vína 15%.
  • Nejrozšířenější odrůdou vinné révy v zemi je bezesporu odrůda Airen, což jsou bílé hrozny používané především k výrobě alkoholického nápoje brandy.
  • Nejdražší víno ve Španělsku? Španělský býk neboli Teso La Monja, Toro. Je vyrobeno ze stoleté révy Tempranillo. Toto víno je známé svou intenzivní rubínovou barvou, bohatou chutí a dlouhým dozvukem. Hrozny jsou sklizeny ručně a víno zraje v dubových sudech 12 měsíců. Jedna lahvinka tohoto skvostu vás přijde na bezmála 23 000 Kč.
  •  Španělsko je na 3. místě na světě, co se týče výroby vína. Světové prvenství však drží v kategorii hlavní vinice na světe z hlediska rozlohy s celkovým počtem 949 565 hektarů vinic.
  • 1/3 španělských vín se vyváží. Hlavními destinacemi vývozu jsou zejména USA, Německo a Itálie. 

Ať už jste milovníkem temně rudého Tempranillo, svěžího a osvěžujícího Albariňo nebo jiskřivého Cavy, španělská vína jsou neodolatelnou symfonií chutí a vůní, která ztělesňují bohatou historii a kulturu země. Takže až příště budete přemýšlet nad tím, jaké víno otevřít, vzpomeňte si na tu rozmanitost a krásu, kterou může španělské víno nabídnout. Toto lahodné víno vás svou nezaměnitelnou vůní a chutí vezme na kulinářskou cestu, která vám odhalí krásy Španělska. Salud!

5 1 vote
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za váš názor, napište komentář.x