Itálie je kolébkou kvalitního vína. Která vína se tímto způsobem mohou označit a co od nich jako konzument vlastně můžete očekávat?
Historie vinařské tradice v Itálii
Itálie patří k významným producentům vína, dnes se jedná jednu z vůbec největších vinařských zemí světa, kde se produkuje víno ve velkém objemu.
Italská vína dokonce tvoří čtvrtinu vinařské světové produkce. Průměrný roční objem produkce činí 60 milionů hektolitrů. Ovšem země není bezvýhradně nejsilnějším producentem vína, neboť se o prvenství pravidelně „přetahuje“ s Francií a Španělskem.
Vinařství má v této zemi intenzivní tradici společně s pěstováním oliv. Prvním národem, který na území Itálie pěstoval révu, byli podle současných poznatků již Etruskové. Ti využívali úrodnou půdu v kopcovité krajině Toskánska a Umbrie. Stalo se tak již kolem roku 1000 př. n. l.
Na tyto prvotní pokusy následně navázali kjolonizátoři z antického Řecka, jejichž působení je dodnes patrno ve vinicích na západním pobřeží a na jihu, zejména v Kampánii. Ti zde kolonie zakládali dokonce už v éře hlubokého starověku.
Během staletí si nicméně vinaři v této zemi museli projít i složitější etapou. K devastaci došlo vinařství po rozpadu římské říše i v souvislosti s úpadkem rodiny Medici. A teprve během 18. století opět mohlo dojít i k rozvoji vinic a také užívaných technologií. Zodpovědné za to bylo politické sjednocení.
Vinařství v Itálii dnes
Celkem se tato jihoevropská země člení na 20 specifických oblastí. Mezi nejznámější zdejší vinařské lokality tak patří především:
- Toscana
- Piemonte
- Veneto
- Abruzzo
- Sicilia
- Trentino-Alto Adige
Pěstování vína zde ovlivňují podobně jako jinde klimatické a mikroklimatické poměry. Ty jsou vzhledem k poloze a rozloze země velmi pestré.
Svou roli zde sehrávají především rozsáhlé hory a podhůří. Charakter krajiny dotvářejí slunná pobřeží s krásným pískem a zvlněně vnitrozemí. Výsledný dojem z vína pak samozřejmě ovlivní i rozmanité typy půd, s nimiž se zde můžeme setkat.
Co se týče pěstovaných odrůd, objevuje se jich tu zhruba kolem 1000. Což je světový unikát, s nímž se jinde nesetkáte. Mnoho z nich je dokonce autochronních, což znamená, že nejsou vidět ani nikde jinde.
K těm nejznámějším se jednoznačně řadí:
- Sangiovese
- Nebbiolo
- Barbera
- Moscato
- Pinot grigio
- Chardonnay
- Trebbiano
Takováto přírodní rozmanitost umožňuje současně vyprodukovat vína značně různorodá, od těch velmi lehkých až po vína plná a velmi komplexní. Italská vína jsou značně různorodá. Mají tak co nabídnout všem zájemcům.
Stejně tak si máte možnost vybrat vína plná červená nebo světlá, zářivě bílá. Do nich se v mnoha případech promítají ovocné tóny. Příkladem tohoto segmentu je Prossecco nabízející lehké pitelné víno s typickými tóny jablek a hrušek.
Naopak plná a těžká vína se objevují především v jižní Itálii. Na severu Itálie se konkrétně můžete setkat s odrůdami modrými, většinou Dolcetto, Barbera a Nebbiolo. Zdejší vína tak mají téměř kultovní status a mohou nabídnout značný potenciál stárnutí až 20 let.
Ostatně Barolo se někdy doslova tituluje jako král italských vín. Samo o sobě je mohutné a robustní. Pro jeho výrobu slouží právě hrozny Nebbiolo.
Dalším příkladem chuťově plného zážitku je Primitivo. To se pěstuje hlavně v oblasti Puglia. Vyznačuje se bohatým vyzněním a ovocným nádechem. Má specifickou velmi tmavou až fialovou barvu.
Dopřávat si je můžete k masu i k sýrům nebo k sýrům. Stejně tak je můžete zvolit i k těstovinám, rizotu nebo k sushi. Jde tak o privilegovanou součást gastronomie. Ostatně ve své domovině uplatnění nacházejí uplatnění nejen ve formě nápoje, ale tvoří i přímou součástí tradiční italské kuchyně. Za všechny jmenujme alespoň nejznámější příklad, jímž bezesporu je klasické italské risotto, jemuž víno dodává zajímavou nakyslou chuť.
Jak je to s cenou italských vín a určuje cena vždy kvalitu?
Rozmanitost si italská vína uchovávají i s ohledem na skutečnost, že pro řadu spotřebitelů bývá podstatným faktorem cena. Italská vína je možno sehnat v různých cenových relacích.
Z tohoto pohledu je nejznámější především populární Lambrusco, které se vyváží do celého světa a zpravidla vždy bývá cenově dostupné. Jde o zástupce červených perlivých vín. Oblíbené je také pro intenzivní ovocnou vůni, která evokuje jahody.
V zásadě lze říci, že se běžně cena za lahev v segmentu italských vín pohybuje v řádech nižších stovek korun. I v tomto případě do určité míry platí, že cena je ukazatelem kvality. Od dražšího produktu spíše můžete očekávat mnohem zajímavější chuťový prožitek, byť toto pravidlo samozřejmě nelze uplatnit úplně jednoznačně.
Víno by vám mělo chutnat i vonět. Byť sem vstupují i subjektivní preference, obecně platí, že víno by mělo disponovat příjemným chuťovým dojmem, který navíc i nějakou dobu přetrvává. Podobně atraktivní by vždy měla být i vůně.
Kategorizace italských vín
I v Itálii upravuje zákon třídění vín. Ten v platnost vstoupil v roce 1963 a dočkal se později i několika novelizací. Jeho stávající podoba tak vína definuje následujícím způsobem:
- Vino da Tavola: Stolní víno bez označení původu, nepodléhající žádným zvláštním kontrolám a nařízením.
- Vino da Tavola con Indicazione Geografica: Stolní víno se zeměpisným označením původu.
- Denominazione di Origine Controllata (DOC): Jakostní víno specifického, definovaného původu, které podléhá kontrolám týkajícím se povolených odrůd, maximálních výnosů, obsahu alkoholu, školení a zrání.
- Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG): Jakostní víno specifického, definovaného původu, podléhající kontrolám týkajícím se povolených odrůd, přísněji omezených výnosů, obsahu alkoholu, školení, zrání, které navíc podléhá degustačním zkouškám. Každé takto oceněné a uznané víno je označeno pečetí a číslem.
Tato klasifikace je důležitá i z pohledu běžného spotřebitele, kterému může pomoci posoudit zhodnotit kvalitu nabízeného vína. Právě vína označená jako DOC a DOCG jsou produkty nejvyšší kvality s kontrolovaným původem tak, jak to vyžaduje výše citovaný zákon.
Stejně tak je nutné se orientovat v dalších informacích, které nám etiketa vína může napovědět. Uvádějí se tak tyto informace:
- jakostí zatřídění vína v plném znění:
- odrůda vinné révy
- jméno viniční trati nebo usedlosti
- ročník
- obsah, po němž následuje písmeno e (nařízení EU)
- jméno výrobce
- lokalita
- informace o tom, jak víno zrálo
- obsah alkoholu v objemových procentech
- místo, kde bylo víno lahvováno, přičemž v některých případech je jmenovitě uveden i přímo konkrétní vinař, který víno lahvoval
- země původu
Italská vína, která se vyplatí ochutnat
Pokud narazíte ve vinotéce na italské víno, vaší pozornosti by jednoznačně nemělo ujít mimo jiné:
- Montepulciano d’Abruzzo: Jedná se o červené víno, které pochází z různých míst kraje Abruzzo. Stejnojmenné víno, které pochází z provincie Teramo se dokonce může honosit označením DOCG.
- Lambrusco di Modena: Toto víno pochází z oblasti Emilia Romagna. Jedná se o klasickou alternativu, která je ve vinařském světě velmi oblíbená. Toto víno je zástupcem kategorie červených šumivých vín.
- Verdicchio dei Castelli di Jesi: Tímto názvem se označuje bílé víno pěstované především při východním pobřeží střední Itálie. Pěstuje se v oblasti vinařského regionu Marche.
- Valpolicella: Jde o klasické červené víno, které je typické svou voňavostí. Pochází z oblasti Benátska (Veneto) kolem Verony.
- Prossecco: Tento nápoj patří do kategorie populárních vín šumivých. Pochází z oblasti v okolí Terstu v severní Itálii. K pití je velmi univerzální a dokáže nahradit i populární šampaňské.