Pampeliškové víno – výroba [recept]

Charakteristika 

 Pampeliška nazývaná také smetánka lékařská je bylina, jejíž květy jsou žluté barvy. V očích zemědělce je pouze plevelem a snaží se ji likvidovat různými chemickými postřiky. Proto je velmi důležité při sklizni pampelišek hledat taková místa, které nezasáhly chemické postřiky. Takovým místem jsou například lesní louky.

Pampeliška kvete od dubna do srpna. Její plody jsou nažky s jemným padáčikovitým chmýřím, díky tomu se šíří velmi jednoduše větrem na velké dálky.

Květinová harmonie pampelišky spočívá ve spojení sladkého nádechu jarního květového medu, čerstvé kyselky a lehké hořkosti. křišťálově čirý světle žlutá barva s rozkošnými odrazy slunce dává tomuto víno nenahraditelný zážitek a chuť. Pampeliškové víno je kouzelný název pro kouzelný nápoj.

K čemu je dobré pampeliškové víno?

Pampeliškové víno pomáhá při potížích s trávením, při střevních a žlučníkových průjmech, při problémech se žaludkem a pankreasem. Užívá se před jídlem v 50 až 100 mililitru dávkách. Je možné si rozdělit dávky i na menší a více denně.

Co budeme potřebovat k výrobě pampeliškového vína?

K výrobě pampeliškového vína budeme potřebovat – 1 kg čerstvě nasbíraných květů pampelišek, 1,5 kg cukru krystal, 2 citróny, 35 g vinných kvasinek.

Postup přípravy:

  1.  Nejprve si nasbíráme rozkvetlé hlavičky pampelišek. Sbírat bychom je měli velmi důkladně, poškozené nechte dále růst. Myslete hlavně na to, že potřebné množství do odměrky jsou natištěné pampelišky a ne ty, které volně nasypete.
  2. Pampelišky rozložte na větší plochu, ideálně na velký stůl. Takto důkladně rozložené je necháme asi 24 hodin, pokud nezvadnou. Během této doby vyleze z pampelišky hmyz.
  3. Po vysušení si pampelišky odměříme. Během překládání pampeliškových hlaviček z nich popřípadě vytřeseme ostatní hmyz.
  4. Vysušené pampelišky nasypeme do kamenné nádoby spolu s oloupaným a nakrájeným citrónem. Tuto směs následně zalijeme vroucí vodou a necháme tři dny odstát.
  5. Prvotní vůně není nějak extra lákavá. Po prvním dni pustí květiny šťávu a pyl.
  6. Po uplynutí tří dnů pampelišky vylisujeme, tedy snažíme se je co nejvíce oddělit od vody, ktorúcedíme přes sítko. Získaná tekutina má tmavě žlutou až hnědou barvu.
  7. Vodu, která nám zůstala zahřejeme a smícháme ji s cukrem a s kyselinou citrónovou. Nalijeme ji do demižonu a necháme ji odstát při pokojové teplotě 20°C.
  8. Do vína přidáme různé koření, bylinky, cokoliv co vás v tu chvíli napadne.
  9. Nakonec přidáme vinařské kvasinky . Nádobu uzavřeme uzávěrem.

Třeba už jen čekat. Mělo by nastat kvašení a potom ukončení. tehdy se víno svrchu stáčí, tj pouštíme ho od hrdla. Nastává čeření, tehdy víno odložíme na nějaké chladné místo, aby se mohlo čistit od případného kalu. Následně se stáčí do lahví a může se popíjet.

Životnost pampeliškového vína je dva až tři roky.