Seznamte se s fortifikovaným vínem

Sklenička fortifikovaného vína je příjemným požitkem před jídlem nebo po něm. Vyšší obsah alkoholu vám umožní relaxovat s jednou sklenkou. K dispozici jsou jak suché, tak sladké druhy, které uspokojí všechny chuťové pohárky.

Co je fortifikované víno?

Fortifikované víno je víno, do kterého byl při výrobě vína přidán destilát, aby se zvýšil obsah alkoholu. Existuje několik typů fortifikovaných vín, z nichž každý je klasifikován podle vlastního souboru předpisů. Mezi tyto předpisy patří typ základního vína, typ základního lihu, rozsah objemového alkoholu, množství cukru a délka zrání.

Jak se vyrábí fortifikované víno?

Základní postup výroby fortifikovaného vína zahrnuje kvašení základního vína a přidání destilátu. Přidáním destilátu v různých fázích procesu vinaři ovlivňují, jak suché nebo sladké bude fortifikované víno. Přidáním destilátu před dokončením kvašení vznikne sladké fortifikované víno, přidáním destilátu po dokončení kvašení vznikne suché fortifikované víno.

Abychom pochopili, proč k tomu dochází, je nutné znát proces kvašení. Kvašení vína probíhá tak, že kvasinky rozkládají molekuly cukru v hroznech a vytvářejí etylalkohol. Přidáním lihu uprostřed kvašení se kvasinky zahubí a výsledkem je sladší fortifikované víno díky většímu množství zbytkového cukru, který zůstane. Pokud kvašení skončí před přidáním lihu, jsou kvasinky schopny rozložit větší procento obsahu cukru, což vede k suššímu fortifikovanému vínu.

Pravidla a pokyny pro výrobu alkoholizovaného vína se liší v závislosti na regionu. Zde jsou některé z nejoblíbenějších typů:

Sherry

Toto alkoholizované víno se vyrábí v oblasti Jerez ve Španělsku a vyrábí se z hroznů Palomino, Muscat nebo Pedro Ximénez. Výroba Sherry je jedinečná tím, že vinař záměrně vystavuje víno kyslíku, který mu dodává oříškovou a slanou chuť. Před lahvováním se celé sudy smíchají s částmi starších vín. Tato metoda se nazývá solera a používá se téměř výhradně u sherry. Sherry je stejně jako vermut obohaceno brandy a jeho obsah alkoholu se obvykle pohybuje kolem 15 až 18 % objemových. Stejně jako každé víno by se mělo uchovávat v chladu, ale svou čerstvost si zachová přibližně čtyřikrát déle než běžné víno.

Portské víno

Portské víno pochází z portugalské oblasti Douro Valley. Existuje mnoho druhů portského, ale jeho nejoblíbenější formou je sladké červené víno, které je ideální jako digestiv po jídle. Ti, kteří hledají jiný typ dezertního vína, mohou zvážit bílé portské, růžové portské nebo rubínové portské.

Vermut

Vermut je aromatizované víno, což je podkategorie fortifikovaných vín s příchutí ovoce, bylin, koření a květin. Suchý vermut, někdy označovaný jako francouzský vermut, má výrazně svěží a květinový charakter. Suchý vermut se vyrábí smícháním bílého vína s bylinkami a kořením před přidáním brandy na zpevnění a je základním stavebním kamenem klasického Martini. Sladký vermut, někdy označovaný jako italský vermut, má těžší chuť v ústech a více karamelizovaný, ovocný charakter než suchý vermut.

Madeira

Tento druh alkoholizovaného vína získal své jméno podle portugalských ostrovů Madeira, kde se vyrábí jedinečným procesem umělého zahřívání známým jako estufagem. Druhy Madeiry sahají od suchých vín podávaných jako aperitiv až po sladká vína podávaná k dezertům.

Marsala

Marsala je alkoholizované víno z ostrova Sicílie. Je k dostání v suchých i sladkých variantách. Marsala se vyrábí z bílých italských hroznů a v závislosti na typu obsahuje 15 až 20 % objemových alkoholu. Různé druhy Marsaly se dělí podle sladkosti, stáří a barvy.

Moscatel de Setúbal

Tento druh portugalského alkoholizovaného vína pochází z obce Setúbal. Směrnice stanoví, že musí být vyrobeno z nejméně 85 % bílých hroznů odrůdy Muškát a musí obsahovat 16 až 22 % alkoholu v krvi. Moscatel de Setúbal je rozhodně sladší a běžně se vyznačuje tóny meruněk a pomerančové kůry.

5 2 votes
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za váš názor, napište komentář.x