Jaké víno vybrat ke grilování?

K létu patří grilování. Hodí se ke grilovaným pokrmům také víno? Jaké konkrétně bychom měli volit?

Jak na správnou teplotu před konzumací vína

K dobrému jídlu patří víno neodmyslitelně. Není tak důvod, proč byste si stejně tak měli dobré pití odříkat, pokud chystáte vybrané lahůdky právě na grilu. Jen je potřeba si uvědomit některé nejdůležitější atributy výběru.

K těmto jídlům se hodí vína červená i bílá. Je však důležité dodržovat správnou teplotu. U vín bílých, ale i růžových je to v rozmezí 10 až 13°C. Znamená to, že bychom je měli vyndat z ledničky asi 15 až 20 minut před konzumací a nechat při pokojové teplotě.

U šumivých vín odpovídá správná teplota nižším hodnotám. Je to kolem 6 až 8 °C. Prakticky to znamená je obdobně vyndat 10 minut před konzumací.

U červeného vína bychom měli postupovat opačně: Láhev tedy ponecháme při pokojové teplotě. Teprve těsně před grilováním ji dáme chladit. Jakmile ji vyndáme, bude mít požadovanou vyšší teplotu mezi 14 a 18 °C.

Jak párovat víno s grilovanými pokrmy

Někteří uživatelé v letním období upřednostňují vína růžová a perlivá či šumivá vína. Ta jsou charakteristická nižším podílem alkoholu. Vyšší obsah kyselin a někdy i zbytkový cukr jim propůjčuje příjemnou svěží chuť.

Neznamená to ale, že bychom vína červená měli z konzumace pro tyto účely zcela vynechat. Pochopitelně především záleží na tom, co se chystáme grilovat. Nejedná se přitom o to, jestli zvolíme maso nebo sýr, ale také o to, jaké maso to konkrétně bude.

Kuřecí maso

Kuřecímu masu „sluší“ odrůdy červené i bílé, byť se někdy spíše doporučuje právě druhá zmíněná kategorie. Z těch bílých to například mohou být vína z odrůd Pálava či Neuburské, případně Veltlínské zelené. Doporučeno je i Rulandské šedé nebo suchý Ryzlink rýnský, které se zvláště hodí pro kuřecí bez omáček. Z červených vín můžete v tomto případě vyzkoušet kombinování s Rulandským modrým (Pinot Noir).

Ryby

Chuť ryb velmi dobře podtrhne Ryzlink rýnský. Stejně tak těmto pokrmům „sluší“ Veltlínské zelené. Lehčí ryby bělomasé správně podpoříte, pokud k nim budete servírovat Sauvignon Blanc. Masitější druhy, jako je třeba losos nebo tuňák, ale můžete zkombinovat i s Merlotem. S lososem se dobře pojí i méně známý Hibernal. Kdo si rád dopřává pstruha, může vyzkoušet Chardonnay či Rulandské modré. Milovníkům mořských plodů lze též doporučit Prosecco.

Burgery

Volbou, která vás nezklame, je klasická odrůda již zmíněného Rulandského modrého. K cheeseburgerům si můžete dopřát i Chardonnay. To společně s Veltlínským zeleným můžete uplatnit i u ryze vegetariánské verze. Pokud ale svůj burger rádi doplníte omáčkou, zvýrazní se jeho chuť. To vyžaduje také doplnění výraznějším vínem. K takovým možnostem patří třeba Cabernet Sauvignon.

Vepřové maso

Společně s exkluzivní vepřovou panenkou si například můžete dopřát červená vína odrůdy Rulandské modré. Tím můžeme podtrhnout mimo jiné chuť velmi populární vepřové krkovičky. Lehce prorostlou krkovici můžeme též kombinovat s Frankovkou. Kdo preferuje bílé víno, měl by si zakoupit Ryzlink rýnský. Právě tato odrůda se v tomto případě také bude velmi dobře pojit s tučnějšími kousky masa. 

Hovězí maso

K hovězímu maso se báječně hodí hlavně červené odrůdy. Být to může například Modrý Portugal nebo Zweigeltrebe. Tomuto spojení jednoznačně vyhovují hutnější červené odrůdy, k nimž patří taktéž Cabernet Sauvignon, který se hodí třeba k tradičním steakům. Velmi dobrá je také kombinace s populárním Rulandským modrým.

Jehněčí maso

Obecně se jehněčí maso s vínem velmi dobře kombinuje, a to nejlépe s plnými víny červených odrůd. Pro úpravu na grilu konkrétně můžeme volit například tradiční Cabernet Sauvignon. Výjimečné a ne tak často podávané maso můžete navíc i snoubit adekvátně s méně obvyklými odrůdami, jako jsou Tempranillo, Carmenére a Petit Sirah či Primitivo.

Kachní maso

V Česku se s podobným masem na klasické letní „grilovačce“ zřejmě vyloženě často nesetkáte. Ale gurmáni kachní prsa na grilu jednoduše milují. I v tomto případě vínem nemůžete nic pokazit. Především jej můžete zapít Modrým Portugalem.

Houby

Houby představují zcela specifický případ, neboť je jim vlastní velmi výrazná chuť. Podtrhnout ji vínem není zcela jednoduché. Měli bychom se proto nejlépe vynasnažit o vytvoření chuťového kontrastu. K tomu nám pomůže především Frankovka.

Sýry

Pokud plánujeme podávat na grilu samotný sýr, nalít si k němu můžeme bílé Chardonnay nebo alternativně i červený Cabernet Sauvignon. Ke grilovaným sýrům se velmi dobře hodí i Muškát moravský.

Zelenina

Pokud se na grilu obejdete bez masa, na stole by vám k doprovodu zeleniny jednoznačně měla „přistát“ odrůda Chardonnay. Z běžně podávaných vín je vynikající volbou i Sauvignon Blanc anebo také Ryzlink rýnský.

0 0 votes
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za váš názor, napište komentář.x