Už jste ochutnali bio víno?

Pokud svůj nákupní košík rádi plníte potravinami s označením bio, u vína nemusíte dělat výjimku. Kdy lze víno označit za bio a chutnají tato vína lépe? Jak je to s trvanlivostí těchto vín? Na všechny tyto otázky vám v článku níže odpovíme.

Co jsou bio vína?

Označení bio přitahuje řadu zákazníků, kteří se rozhodli, že budou jíst lépe. Prakticky to znamená, že si rádi připlatí za potraviny, které vyrostly a byly zpracovány bez použití hnojiv a jiných chemických látek. V tom případě mohou tito spotřebitelé popíjet také bio víno. Za bio víno se označuje víno, které pochází z certifikované vinice. Hrozny tohoto vína vyrostly bez použití hnojiv a postřiků a chemie u tohoto druhu vína chyběla i při jeho výrobě. Bio víno se vyrábí podle přísných norem Evropské Unie, která stanovuje podmínky pro použití tohoto certifikátu.

Při výrobě bio vína není dovoleno používat geneticky modifikované vinné kvasinky a syntetická čiřidla. Maximálně je dovoleno použít pouze některé mikrobiální přípravky nebo prostředky na bázi elementární síry. Biovíno je dovoleno čiřit pouze alternativními prostředky, mezi které patří například rostlinné proteiny z hrachu nebo pšenice, potravinová želatina, kasein a další přírodní povolené látky. Obsah siřičitanů v bio víně je kontrolován velmi přísně a je mnohem nižší než u běžných vín. Každý si umí představit, že vypěstovat bio víno, není procházka růžovým sadem.

Dlouhá cesta za certifikátem

Aby vinař mohl prodávat vína s označením bio, musí napřed získat potřebný certifikát. K němu vede dlouhá cesta a na své vinici musí udělat řadu změn. Jednoduše řečeno musí přestat používat hnojiva, pesticidy a jiné syntetické látky. Vinice se při tomto kroku ocitne v tak zvaném přechodném období, kdy se čistí od předtím používaných hnojiv. U starých vinic trvá přechodné období 5 let, u novějších 3 roky. Teprve až po tomto období a po splnění mnoha podmínek může vinař produkovat víno s označením bio.

Chutná bio víno lépe a jak jej skladovat?

Na otázku, zda bio vína chutnají lépe než vína konvenční, nelze jednoduše odpovědět, protože je to velmi individuální. Milovníci bio vína však trvají na tom, že má víno vypěstované v souladu s přírodou mnohem plnější a výraznější chuť. Nezbývá proto, než jej osobně ochutnat a na otázku si sami odpovědět.

Bio vína jsou kvůli absenci konzervačních látek mnohem náchylnější na výkyvy teplot a změnu světla, proto nejsou úplně vhodná k archivaci. Nevhodné skladování bio vína může v lahvi podpořit obnovení kvasného procesu, což není žádané. Proto doporučujeme bio víno skladovat na tmavém místě při teplotě 10 – 15 °C.

Bio vína bez certifikátu a biodynamická vína

Aby se bio víno dostalo do vinotéky a zkrátka k lidem, musí nést certifikát bio. Ovšem stejně tak není vyloučené, že si na bio vínu můžete pochutnat, aniž by neslo označení bio. Najít můžete vinaře, kteří se ke svým třeba menším vinicím chovají ekologicky a nepoužívají hnojiva a pesticidy. Tito vinaři certifikované označení bio nepotřebují a vystačí si pouze s malým okruhem svých odběratelů.

V souvislosti s bio vínem narazíte také na biodynamické víno. Někdo může tvrdit, že jde o jedno a to stejné víno. Opak je však pravdou. Když totiž budeme trvat na detailech, je potřeba říct, že je biodynamické víno o kapku lepším vínem než bio víno. Vinař kromě přísných podmínek pro bio víno plní i další podmínky navíc, nejčastěji tu, že si sám a bez použití chemie tvoří svůj vlastní kompost.

Výhody a nevýhody bio vína

Mezi výhody bio vín patří jejich trendovost. Spousta zákazníků slyší na značku bio i na související fakt, že bylo víno vypěstováno v souladu s přírodou. Výhodou je absence chemických látek a tedy větší zdravotní přínosy vína. Plusem je i plná a výraznější chuť bio vín.

K nevýhodám se řadí náročné pěstování a výroba. Také větší náchylnost vína k nevhodnému skladování.

Pěstování bio vín je pro vinaře velkým oříškem. Bio vína však mají své kouzlo. Už jen kvůli tomu, že se při jejich pěstování a výrobě vinaři vracejí 100 až 150 let zpátky k dobám, kdy nebyla k dispozici chemicky upravená hnojiva a vinaři si museli vystačit s tím, co jim nabídla příroda.