Jak vybrat správnou sklenici na víno

Víno patří v Česku k oblíbeným alkoholickým nápojům. Samozřejmě, že víno můžete pít z čehokoliv…například z hrníčku, sklenice na limonádu či rovnou z láhve. Pokud ale od pití vína očekáváte i příjemný degustační zážitek, pak jistě oceníte pár tipů na to, v jakém skle víno správně servírovat.

Všeobecně bychom pro víno měli vybírat tenkostěnné sklenice z čirého skla a bez potisku. Jedině tak bude možné posoudit pravou barvu a čirost vína.

Červené víno

Má intenzivnější aroma a potřebuje kontakt se vzduchem. Proto patří do větší sklenice ve tvaru balónu s širším hrdlem kvůli lepšímu provzdušnění vína. Objem těchto sklenic bývá větší, ovšem pozor, červené víno se nalévá pouze do jedné třetiny sklenice. Nožička sklenky na červené víno je kratší a drží se při jejím vrchním konci.

Bílé víno

Naopak vína bílá se většinou podávají v menších skleniček, která se směrem nahoru zužují. Mívají tvar pootevřeného tulipánu. Tyto sklenice totiž zachovávají vůně květů, zvýrazňují kyselost vína, doručují více aromatu díky tomu, že je víno blíže nosu. Bílé víno se pije dobře vychlazené, proto mají skleničky pro něj určené delší ,,nožičku“ a drží se dole aby nám víno zbytečně neteplalo od ruky.

Sklenice na šumivé víno

Pokud patříte mezi milovníky bublinek, doporučujeme servírovat sekt do úzké dlouho sklenice, která se nahoře lehce zužuje (tzv. tvar flétny). Šumivé víno nevyžaduje tolik prostoru jako ostatní vína, a to kvůli bublinkám (mělo by se zamezit jejich unikání). Její úzký štíhlý tvar je ideální pro dokonalé zobrazení perlení vína a také bohatost pěny při jeho nalévání.

0 0 votes
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za váš názor, napište komentář.x